15 Mayıs 2010 Cumartesi

Cocuklarda Beslenme Bozukluklari

Çocuklarda görülen beslenme bozukluklarının duygusal nedenleri nelerdir?

Bebeklerde beslenme konusunu ele alırken detaylı olarak değindi­ğim gibi beslenmenin duygusal ve ruhsal gelişmeye olanak veren bir ilişki içinde gerçekleşmesi gerekir. Konuya başlarken özellikle üze­rinde durmak istediğim konu, çocuğunun iyi beslenmediği inancın­da olan annenin bu inancında ne kadar haklı olduğudur. Çünkü bel­ki de anne kendisi çok fazla farkında olmasa da çocuğuna duygusal olarak yetemediği kaygısı taşıdığından 'doyuramıyorum* derken as­lında anlatmaya çalıştığı çocuğunu duygusal olarak besleyemediği de olabilir. Yine belirttiğim gibi, böyle bir ilişkide yemeği reddeden çocuk, annesi tarafından kendisinin reddedilmesi ola­rak algılanabilir. Bu da annenin kendisi­ni daha da çaresiz hatta depresif hissetmeşine yol açar. Ya da çocuk gerçekten yemiyordur ve bu davranışının altında da yine tıbbi muayene sonrası herhangi bir fiziksel nedene ulaşılamamıştır. İşte böyle bir durum karşısında bebeklikten başlanarak başta anne çocuk ilişkisinin çok iyi analiz edilmesi gere­kir. Çünkü belki de çocuk yemeği redderek aslında anneyi ya da ba­bayı ya da ilişkiyi reddediyor olabilir.

Öncelikli olarak çocuğunuzun size göre ya da yakın çevrenize göre değil, objektif değerlendirmelere göre iştahsız olduğundan ve bu durumunun bir süredir devam ettiğinden, yani bir soruna dö­nüşmüş olduğundan emin olmanız gerekir.

Eğer çocuğunuzun beslenme problemi olduğunu düşünüyorsa­nız ve fiziksel olarak çocuğunuzda sağlıklı ise öncelikle bu soru­nun ne zamandan beri devam ettiğini bulmanız gerekir. Aile için­deki problemler, değişimler çocuğun beslenmesi üzerinde oldukça etkilidir. Anne babalar çocuklarına sorunlarını yansıtmadıklarını düşünseler bile anne babanın yaşadığı sorun muhakkak kendi davranışları üzerinde etkili olacaktır.

Çocuğunuzdaki problem davranışın olası neden ya da nedenle­rini bulabilmeniz için bulunduğunuz durumu içinden çıkılmaz bir problem olarak görmeyerek, daha akılcı bir tavır içinde olmanız gerekir. Akılcı bir tavır aslında duygusal bir deneyim olan 'beslenmede etkili olan olumsuz duygusal değişkenlerin etkisini asgari­ye indirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder