16 Mayıs 2010 Pazar

Cocuklari Yemege Alistirmak

Çocuk yeni tatlarla nasıl tanıştırılmalıdır?

Yemek seçme davranışı çocuklarda çok yaygın olarak görülür. An­ne baba ve öğretmenler onları yeni tatlarla tanıştırarak çocukların yemek seçme alışkanlıklarının üstesinden gelebilirler. Özellikle ço­cuklarda görülen obezitedeki artış ve obez olma riski taşıyan ço­cukların sayısının giderek artması sağlıklı beslenme alışkanlığının çok erken yaşlarda çocuğa kazandırılmasının zorunlu olduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır.

Çocuğu yeni tatları denemeye teşvik etmek gerekir. Bazı çocuk­lar yeni tatlara açıktır, bazı çocuklar ise bilmedikleri tatlara karşı di­renç gösterirler. Elbette çocuğun tüm tatları beğenmesi beklenemez, tercih etmeyeceği tatlar da olacaktır. Çocuğun direnci sadece bazı şeylere değilse ve tüm yeni tatlara karşı ise anne babanın biraz da­ha ısrarcı olmasında yarar vardır. Böylece çocuk, yaşamı boyunca devam edecek sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmış olur.

Bizim ülkemizde genel olarak çocukların sağlıklı beslendiğini söylemek mümkündür. Avrupa ve Amerika ülkerinde çocuklar yaygın olarak hazır gıdalarla beslenirken bizim ülkemizde çokça sebze yemeklerinin pişirilmesi, mutlaka yemeğe yoğurt ya da salatanın eş­lik etmesi çocukların genel olarak sağlıklı beslendiklerini göster­mektedir. Üstelik ülkemizde pek çok Avrupa ülkesine ve Ameri­ka'ya oranla sebze ve meyve çeşitleri hem fazla hem de boldur.

Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalarında 0-6 yaşın büyük önemi vardır. Okul öncesi çocuklar doğal gelişimleri­nin bir parçası olarak yeni tatlar denemek konusunda isteksiz dav­ranabilirler. Hemen hemen her çocuk bu gelişim döneminden geçer.

Çocukları yeni tatlara yöneltme önerileri

Besinler ve beslenme deneyiminin kendisi eğlenceli bir ha­le getirilebilir.
Aile içinde hazırlanan yiyeceklerde de bir çeşitliliğin olma­sı çocuğun pek çok değişik tatla tanışmasını sağlar

Farklı tatları deneyerek, yemek seçmeyerek çocuğunuza rol model olabilirsiniz
Yemek için çocuğunuzun değişik tatları seçmesi ve yeme­sine izin vermelisiniz.
Çocuğu yeni tatlar yemeye özendirirken onu zorlamadığı­nızdan emin olmalısınız. Aksi halde sadece üslubunuzdan ötürü çocuğunuz yeni tatlara direnç gösterebilir.

Çocukların yedikleri besinler üzerindeki tercihleri, yeni tatları denemeye olan yatkınlıkları büyük ölçüde sosyal çevreleri tarafın­dan belirlenir. Anne babalar ve bakıcılar çeşitli yollarla çocuğun ne yiyeceğini, nasıl ve ne kadar yiyeceğini kontrol edebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder