16 Mayıs 2010 Pazar

EGZERSİZ SONRASI BESLENME


Egzersiz, sağlıklı bir yaşantı için, olmazsa olmaz bir konu. Peki, egzersizin ne olduğunu biliyor musunuz? Fizik aktivite, iskelet kaslarının kasılması sonucunda üretilen, bazal düzeyin üzerinde enerji harcamayı gerektiren bedensel hareketlerdir. Egzersiz, fizik aktivitenin alt sınıfı olarak kabul edilir. Planlı yapılandırılmış, istemli, fiziksel uygunluğun bir ya da bir kaç unsurunu geliştirmeyi amaçlayan sürekli aktivitelerdir.
Bu yazımızda, egzersiz sonrası beslenme, egzersiz sonrası oluşan kas ve baş ağrılarına doğal çözümler ve sağlıklı bir vücut için, alınması gereken besinlerden bahsetmek istiyoruz.
Yediğiniz yemek size sadece enerji vermiyor – kaslarınızı esnetiyor, yağ yakmanızı sağlıyor hatta kardiyovasküler sağlığınızı arttırıyor.
Bu 7 besini spordan önce ve sonra tüketin ve sonuçlarını çok kısa bir zamanda göreceksiniz.
Ispanağın Gücü : Ispanak kaslar için benzin. Ama, sizi ince ve seksi yaptığı için değil. Rutgers Üniversitesi araştırmacıları bu yapraklı yeşildeki bileşimin protein birleşimini %120 arttırdığını böylece her egzersizden sonra kas dokusunun tedavi edilmesine yardımcı olduğunu buldular. Ancak anormal sonuçlar görmek için Temel Reis miktarlarında yemeniz gerekli – günde bir kilo demir içeren sebzelerden bahsediyoruz.
Doğru egzersiz yemekleri sonuçlarınızı hızlandırır ve sizi sağlıklı yapar. Daha iyi bir vücut için yemek yemeye hazır mısınız? Bu 7 yiyecek ve içecek yaptığınız herhangi bir egzersizi daha etkili yapacak – ter atmanız bitse bile.
Kas düzelmesi için Anans ve Papatya : Bu iki tropik meyve bromelain ve papain ile doludur. Bu enzimler sindirim için proteinlerin kırılmasına yardımcı olmakla kalmayıp egzersiz sonrası kas tedavisini hızlandırırlar.
Kardiyovasküler egzersiz için Somon : Avustralyalı araştırmacılara göre 8 hafta boyunca balık yağı içen bisikletçilerin kalp atışları daha yavaş ve yoğun bisiklet programındayken daha az oksijen tüketkleri ortaya çıktı. Balık yağındaki yağ asitleri kaslara ve kalp hücrelerine işleyerek bir etkisi oluyor ve bu tüketildikten sonra 3 hafta sürüyor. Bu yüzden hergün balık yağı hapı alın veya haftada birkaç kere yağ asidi zengin olan balık yiyin.
Kas yapmak ve tedavisi için Fıstık ezmesi, Reçel veya Kıymalı Makarna; Ağırlık idmanlarından sonra yenebilecek en iyi yemek: 400 kalorisi olan, 20 ila 30 gram proteine sahip (yeni kas yapılanması için) ve 50 ila 65 gram karbonhidrata sahip olan (eski kasları tedavi etmek için) bu sıralamaya giren besinlerdir. Fıstık ezmesi ve reçelli sandviçler veya küçük bir porsiyon kıyma soslu makarna bu tarife uyuyor.
Susuzluk için 250 ml Çikolatalı süt : En iyi spor içeceği inekten gelebilir. İngiliz araştırmacılara göre süt, egzersizden sonra susuzluğu geçirmek için sudan veya spor içeceklerinden daha iyidir. Neden? Süt elektrolik ve potasyuma sahip olduğundan.
Ayrıca çikolata süte karbonhidrat, protein ve kas yenilenmesi için yağ katıyor.
Ağrıyı dindirmek için Kahve : Georgia Üniversite'sinin araştırmacıları egzersizden sonra kafein takviyesi (2 bardak kahveye eşit) almak kas ağrılarını ağrı ilaçlarından daha çok geçirdiğini ortaya çıkardı. Kafein ağrı alıcı sinirlerini bloklayan bir kimsayaldır.
Kas tedavisi için Yeşil Çay : Brezilyalı araştırmacılar bir hafta boyunca günde 3 bardak yeşil çay içen katılımcılarda direnç yüzünden sebep olan hücre hasarında azalma olduğunu farkettiler. Günde birkaç bardak yeşil çay içmek yoğun bir egzersizden sonra kaslarınızın tedavisini hızlandırabilir.
Dayanıklılık için Soğuk Su :Egzersiz sırasında ve öncesinde soğuk su içmek dayanıklılığınızı arttırabilir. İngiltere'de bir araştırmada sıcak nemli bir ortama girmeden yarım saat önce 887 ml soğutulmuş su içen ve bisikletteyken az miktarlarda su içen bisikletçiler sıcak su içen bisikletçilere nazaran %23 daha uzun dayanmışlar.
Soğuk su içmek vücut ısısını düşürmek için en iyi yol olabilir bu yüzden ısınmak ve yavaşlamak daha uzun sürebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder