Bebeği anne sütünden kesmenin anne üzerinde etkisi var mıdır?
Pek çok kadın bebeğini sütten kesme kararını aldığında pek çok değişik duyguyu bir arada yaşar. Sütten kesme anne tarafından bir tür ayrılma olarak yaşanır. Bir taraftan artık emzirmiyor olmak kadını özgürleştirirken ve bebeğini büyütmenin gururunu yaşatırken, bir taraftan da bebeği ile arasındaki güçlü bağın, emzirmeye son verilmesiyle birlikte yok olacağı düşüncesi anne için hüzne neden olur
Anne sütünü kesmek kadın için bebeğinin bağımsızlaşması ve bir daha bebeğinin kendisine onu emzirirken olduğu kadar 'bağımlı' olmayacağı anlamına gelir. Bebeğin artık çaresiz bir şekilde anneye 'bağımlı' olmaması, annesine duyduğu gereksinimin görece olarak azalması ve artık yeni bir dönemin başlaması anneyi hüzünlendirir. Bu nedenle de annenin emzirmeye son verirken çok farklı karmaşık duygular yaşamaya, duygusal olarak hazırlıklı olmasında yarar vardır. Annenin bebeği ile olan ilişkisinin niteliğinin değil de formunun, onun büyümesi ile birlikte değiştiğini ve bebeğine yakın olmanın, onu 'beslemenin' başka değişik yollan olduğunu fark etmesi gerekir.
Kadının bebeğiyle olan yakın ilişkisi doğumdan önce onu karnında taşıması, doğumdan sonra da emzirdiği için sürekli olarak bebeğinin kendisine tam bağımlı bir halde yaşamasına neden olur. Bebeği sütten kesme kadının kendi bedenine yeniden sahip olması, yeniden bireyselleşmesi anlamını taşır. Bazı kadınlar için emzirmeye son verilmesi yaşam döngüsü içinde bedenlerinin ikinci bebek için hazır olduğu anlamına gelir. Bu süreç annenin aynı zamanda yeni bir bebek fikrine de sahip olduğu dönemdir.
Emzirmeye son vermek, kadının kendi bedeniyle olan ilişkisini hem bebeğiyle hem de eşiyle olan ilişkisi bakımından da etkiler. Bazı kadınlar bebeklerini emziriyor olmalarını eşleriyle istemedikleri bir cinsel ilişkiye girmemek için bahane olarak da kullanırlar. Kadının hayatında bebeği öylesine büyük bir yer kaplar ki eşine de yaşamında yer vermekte zorlanır.
Bazı kadınlar için emzirmek cinsel haz kaynağına dönüşmüş de olabilir. Bu da annenin emzirmeye son vermesini güçleştirir. Emzirmenin gereğinden fazla uzun sürmesi bebek üzerinde olumsuz psikolojik etkiler bırakabilir.
Babanın hem başlangıçta anne ile bebek arasında sağlıklı bir beslenme ilişkisinin yerleşmesinde, hem de daha sonra bebeği sütten kesmede anneye yardım konusunda çok önemli bir rolü vardır. Emzirmeye son verilmesi hem annenin hem de bebeğin ailenin diğer fertlerine fiziksel ve duygusal olarak daha dönük olmaları anlamına gelir. Ailenin kendi dinamiğine bağlı olarak baba, kadın tarafından ya bebeği ile arasındaki yakın ilişkide araya giren olarak ya da destek olarak algılanır. Burada belirleyici olan anne babanın arasındaki yakınlığa bağlı olarak aradaki ilişkinin niteliğidir. İlişkinin niteliğine bağlı olarak bebeğin gelişi aileyi büyütür, zenginleştirir ya da ailenin yapısına bağlı olarak rutinini bozup beraberinde kaosa neden olabilir. Bütün bu değişkenler de sonraki aylarda karşılaşılan yeni deneyimlerin nasıl aşılacağını da belirler.
16 Mayıs 2010 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder