Doğumda Çocuğun Yaptığı Kardinal Hareketler
Bu aşamada travaym ikinci evresi süresince başın gerçekleştirdiği başlıca hareketleri açıklamak yararlı olacaktır:
1. Fetal başın inişi ve fleksiyonda artış uterus kont-raksiyonlarının artışı sonucu gerçekleşir (baş normal büyüklükteyse ve pelvisin kemik ya da yumuşak dokularında bir patoloji yoksa). Bunu takip eden hareketlerin tümü başın inişi ile aynı anda gerçekleşir.
2. İnternal rotasyon önde gelen kısmın pelvis tabanına dokunması ile başlar. Önde gelen kısım pelvis tabanının etkisi ile öne doğru rotasyon yapar. Baş gelişlerinde önde gelen kısım genellikle oksiputtur; ancak defleksiyon yapmış bir baş için önde gelen kısım sinsiputtur. Defleksiyon gelişlerinde oksipito-posterior pozisyona dönme eğilimi daha fazladır. Makat prezentasyonda önde gelen kısım sağ ya da sol kalça kemiğidir. Yüz gelişlerinde ise kılavuz nokta mentum' dur (çene).
3. Baş pelvis çıkımına ulaştığında ekstansiyon (defleksiyon) yapar. Oksiput pubis simfizi altında ramus pubis'lerin arasında doğar. Burada pubis simfizi ve ra-musları manivela (destek noktası) görevini görürler.
4. Restitüsyon, fetusun pelviste yaptığı iç rotasyonun tam tersi olup, baş vulvadan çıkar çıkmaz gerçekleşir. Restitüsyon, internal rotasyonun tam tersi yönde ve aynı derecede gerçekleşir.
5. Eksternal rotasyon restitüsyonu takiben, omuzlar pelvis tabanına doğru inerken başın vulva dışında yaptığı harekettir. Bisakromiyal çap çıkımdaki ön-arka çapa uyum göstermek için rotasyon yapar. İlk önce ön omuz pubis açısının altından görünür, daha sonra arka omuz doğar. Bunu bebeğin gövdesi ve bacakları takip eder.
16 Mayıs 2010 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder