14 Mayıs 2010 Cuma

Antibiyotikler Zararlı Olabilir Mi ?

Antibiyotiklerin, dünya genelinde salgına yol açan A(H1N1) gribi başta olmak üzere, nezle ve grip tedavisinde etkili olmadığı, doktor tavsiyesi olmadan kullanıldığında yan etkiler gösterebiliyor.
Antibiyotiklerin, dünya genelinde salgına yol açan A(H1N1) gribi başta olmak üzere, nezle ve grip tedavisinde etkili olmadığı, bu hastalıklarda söz konusu ilaçların doktor tavsiyesi dışında kullanılması halinde yan etki ve direnç geliştiği bildirildi.



Sağlık Bakanlığı'nın, ''Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü'' nedeniyle hazırladığı broşürlerde, akılcı antibiyotik kullanımı, antibiyotik direnci, nezle ve gripte antibiyotik kullanımının sakıncalarına dikkat çekildi.



Buna göre, özellikle A(H1N1) salgını için hastaların kendi kendine antibiyotik tedavisi uygulamamaları önerilirken şunlara dikkat çekildi:



-Antibiyotikler, A (H1N1) dahil olmak üzere virüslere karşı fayda sağlamaz, salgının ve diğer virüslerin başkalarına bulaşmasını önlemez.



-Yanlış sebeplerle örneğin grip için alınan antibiyotikler size hiçbir fayda sağlamaz, ishal gibi yan etkileri olabilir ve bakterilerdeki antibiyotik direncini artırır. Bunun sonucunda gelecekte antibiyotiğe ihtiyaç duyduğunuzda artık fayda sağlamazlar.



-Bakteriyel akciğer enfeksiyonları bir grip komplikasyonudur. Buna A(H1N1) enfeksiyonu da dahildir. Bu türden komplikasyon görülen hastalar yalnızca doktorları tarafından öngörülen uygun antibiyotik tedavisinden fayda görürler.



-Antibiyotik almadan önce her zaman doktorunuzun tavsiyelerine uyun.



Gribe yakalananlara şu durumlarda doktora başvurmaları önerildi:



-Belirli bir risk grubundaysanız,



-Astım, KOAH, şeker, kronik kalp ve böbrek ve kanser gibi hastalığınız varsa,



-Gebeyseniz,



-Ciddi belirtiler gösteriyorsanız, bunlarda iyileşme olmuyorsa ya da kötüleşme varsa.



ANTİBİYOTİK DİRENCİ NEDİR?



Antibiyotik direnci, bir antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürme veya çoğalmasını durdurma özelliğini kaybetmesi anlamına geliyor. Dirençli bakteri, antibiyotik karşısında hayatta kalarak çoğalmaya devam ederken, hastalığın daha uzun sürmesine ve hatta ölüme yol açabiliyor. Dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde daha ciddi yan etkileri olabilen ve daha pahalı başka antibiyotikler kullanılıyor.



Dirençli bakteriler hastanın durumuna bağlı olarak idrar yolu, akciğer, cilt ve kan dolaşımı enfeksiyonlarına yol açabiliyor.



Dirençli bakteriler nedeniyle hastanede yatan hastalar, yatırılma sebeplerine bağlı olmayan dolaşım sistemi, cerrahi bölge ve kan dolaşımı, kalp kapağı enfeksiyonları açısından da risk altında bulunuyor.



ANTİBİYOTİKLERİN İLAÇ TÜKETİMİNDEKİ PAYI



Bu arada, 2008 yılının Eylül ayı ile bu yılın Eylül ayı arasında Türkiye'de toplam 243 milyon 826 bin 404 kutu antibiyotik satılırken, bunlar için 1 milyar 974 milyon 996 bin TL'lik harcama yapıldı.



Yine aynı dönemde Türkiye'de antibiyotiklerin genel ilaç tüketimi içindeki payı, bir çok gelişmiş ülkeden çok daha yüksek.



Antibiyotiklerin genel ilaç tüketimi içindeki payı ABD'de yüzde 3.3, Japonya'da yüzde 4.9, Fransa'da yüzde 3.7, Almanya'da yüzde 2.9, İtalya'da yüzde 6.1, İspanya'da yüzde 4, İngiltere'de yüzde 3.6, Kanada'da yüzde 2.8, Brezilya'da yüzde 7.3, Rusya'da yüzde 5.5, Avustralya'da yüzde 3.1, Hollanda'da yüzde 2.5, Yunanistan'da yüzde 4.5, Polonya'da yüzde 6.4, Portekiz'de yüzde 3.8, Türkiye'de ise yüzde 12.9.




Kaynak:
AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder