16 Mayıs 2010 Pazar

Kolorektal Kanser ve Urolojik Kanserler

Kolorektal Kanser Bazı Ürolojik Kanserlerin Riskini Artırıyor

Kolorektal kanser ve ürolojik kanser tedavisi yapan hekimler bu kanserlerden birine yakalananların diğerine de yakalanma olasılığının ortalama bir kişiye göre daha fazla olduğunu gözlemlemişlerdir.
Bu gözlemin gerçek bir bağlantıyı yansıtıp yansıtmadığını anlamak isteyen araştırmacılar ABD İzleme, Epidemiyoloji ve Sonuçlar (Surveillance, Epidemiology and End Results-SEER) programı kapsamında toplanan verileri kullanarak kolorektal veya ürolojik kanseri olan 500.000'den fazla kişinin verilerini gözden geçirdi.

Araştırma, genel nüfusla karşılaştırıldığında kolorektal kanseri olanların renal pelvis kanserine (bir tip böbrek kanseri) yakalanma riskinin %59 ve üreter (böbrekleri mesaneye bağlayan tüpler) kanserine yakalanma riskinin %100 daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Benzer biçimde renal pelvis veya üreter kanseri olanların da kolorektal kanser riski daha fazladır.

Söz konusu her iki kanser de ender görülmekle birlikte bu araştırmanın bulguları, kolorektal kanser tanısı—özellikle de 60 yaşından önce konulduysa—daha fazla risk altında olduğunuzun değerlendirilmesi gerektiğini düşündürüyor. İdrarda kan, idrara çıkarken acı veya sık idrara çıkmak gibi renal pelvis veya üre kanseri belirtileri fark ederseniz hemen hekiminize bildirin. Bu kanserler erken saptanıp tedavi edildiğinde iyileşme olasılığı %90'ın üzerindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder