16 Mayıs 2010 Pazar

Kardesler Arasi Duygu Davranislari

Kardeşi olan çocukların duygularını gösterme biçimleri

Kardeşine fiziksel olarak zarar vermeye çalışıp, açıkça be­beğin geri gitmesini istediğini söyleyebilir.


Kardeşine karşı sevgi dolu bir tavır sergilerken annesine karşı agresif, düşmanca tavırları olabilir.

Çocuk kendi içine kapanıp parmak emmeye ya da yatağını ıslatmaya başlayabilir.

Çocuğun davranışları evde uyumlu iken ve anne babanın dikkatini çekecek belirli bir huzursuzluğu yokken okulda sorun yaşıyor olabilir.

Doğum sonrasında çocuk belirli bir kıskançlık ya da hoş­nutsuzluk sergilemezken, daha sonraki aylarda, yıllarda bastırmış olduğu duyguları ortaya çıkabilir.

Anne babaların hatırlamaları gereken en önemli şey çocuğun kardeşin gelişiyle sergilediği istenmeyen olumsuz davranışlarının temel nedeninin çocuğun tamamen anne babasını kaybedip hiç sevilmeyeceği korkusunu yaşamasından kaynaklanmasıdır. Bu ne­denle de anne babanın göstereceği sabır, anlayış, sevgi çocuğun korku ve kaygılarını yenmesine olanak sağlayacaktır. Olumsuz davranışları ile çocuk aslında ne kadar 'kötü' bir çocuk olabilece­ğini değil, ne kadar zor duygular hissettiğini anlatmaktadır. Anne babaların çocuklarına verecekleri geribildirimler çocuğun kendisi­ni anlayıp hem kendisi hem de kardeşi hakkındaki olumsuz duy­gularla başa çıkmasına olanak sağlayacaktır.

Bu konuyu uzun zaman önce sanıyorum bir Amerikalı psiko­logun kitabında okuduğum ve anne babaların çocukları ile empati kurmalarına yardım edeceğini düşündüğüm bir benzetme ile ta­mamlamak istiyorum: Bir gün eşiniz eve gelse ve size eve ikinci bir eş getireceğini, bu durumun kesinlikle sizi daha az seveceği anlamına gelmediğini, her ikinizi de eşit seveceğini, gelecek olan eşi ile tüm eşyaları, belki de odanızı paylaşmanız gerekebileceğini söylese, ne hissederdiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder