16 Mayıs 2010 Pazar

Pediatrik Triyaj Kurallari

Pediatrik Triyaj Kuralları

Aşağıdaki genel, resmi olmayan "kurallar" çocuğun durumunu değerlendirmede triyaj yapan kişiye yardım edebilir-

1. Anne-baba çocuklarını en iyi tanıyan, özelliklerini acil ekibinden daha iyi bilen kişiler olduğundan onları dinlemek gerekir. Aile­nin öyküsü, hastalık veya yaralanmanın nedeni hakkında çok iyi ip uçları verebilir ve aciliyeti belirlemek için triyaj hemşiresi­ne veya triyajı yapan diğer bir ekip üyesine yardım edebilir.

2. Anne-babanın endişesi çocuğun hastalık ve yaralanma derecesi ile ters orantılı olabilir. Bu kuralın da ayrıcalıkları vardır. Kuralın doğal bir sonucu, esas yakınma ne olursa olsun, aile sakin gözüksede amaç bütün çocuklara bakım vermektir. .

3. Temel yaşam desteği (ABC) 'nin sağlanması çocuklarda farklıdır. Bu farklılıklar Tablo 1-1'de özetlenmiştir. Açıkça gözüken duru­ma düşünceyi yoğunlaştırmak gerekir. Çünkü gizli fakat çok cid­di bir sorun dikkatsizlik sonucu gözden kaçırılabilir.

4. Bazı çocuklar konuşup yürüyebilir, ancak hala şokta olabilir. Ço­cuğun görünüşüne güvenmemek gerekir. Öykü ve yaşamsal bulgular karşılaştırılmalıdır. Ancak normal yaşam bulguları yan­lış bir güven hissi vermemelidir. Yaşam bulguları bu bölümde daha sonra tartışılmıştır.

5. Yakınma ne olursa olsun hiçbir zaman anne-babaya çocuğunun AB'de değerlendirilemeyeceği söylenmez. Aile ödemeyi reddede­bilir. Triyaj değerlendirmesi yapılmalı ve başka bir kuruma sevk etmeden önce kayıtlara geçirilmelidir. Acil bakımın gerekli olup olmadığı da değerlendirilip kaydedilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder