16 Mayıs 2010 Pazar

Komponent Kullanimi Nedir

Komponent Kullanımı Nedir

Günümüzde gelişmiş ülkelerde tam kan yerine o hasta için gerekli olan kan komponentinin kullanımı giderek artmaktadır.,Bu ülkelerde tam kan istekleri tüm kan.ürünü isteklerinin % 5 den daha azına inmiştir. Ülkemizde ise birçok bölgede halen % 90 a varan oranda tam kan isteği yapılmaya devam,edilmektedir. Bunun anlamı zor temin edilen bu kıymetli ürünlerin büyük çoğunlukla gereksiz kullanılmakta olmasıdır. Komponentkullanımı ile bir ünite"kandan değişik ürünler elde edilebilmekte ve böylece birden fazla hastanın yararlanması sağlanırken maliyet de belirgin oranda azalmaktadır.

Bu klavuzda kan komponentlerinin tanımı ve kullanımı ile ilgili pratik uygulamaya yönelik bilgiler verilmektedir. Amaç hastanemizde kan ürünlerinin daha rasyonel kullanımının sağlanmasına katkıda bulunmaktır.

Tam Kan nedir

TANIM: Donörden alındığı şekilde "saklanan ve kullanılan kandır. Yaklaşık olarak 500 mi (450 + 63) olup % 40 hematokrit ve plazmadan oluşur. Donasyondan sonra Uk 24 saat içinde kullanılan tam kanlar taze tam kan olarak isimlendirilir.' Tam kan özel soğutucularda 1-6 C saklanır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder