16 Mayıs 2010 Pazar

Elektrik Carpmasi ve İlk Yardim

Elektrik Çarpması ve ilk yardım

ABD'de her yıl elektrik çarpmasına bağlı yaklaşık 4000 yaralanma ve 1000 ölüm olgusu bildirilmektedir. Ölümlerin çoğu iş yeri kazalarına bağlı gelişmek­tedir. Diğerleri ise ev kazaları ve yıldı­rım düşmesine bağlı ölümlerdir.

Yüksek voltaj elektrik yaralanmaları çok ciddidir. Derin doku harabiyeti ve mortalite; elektriğin voltaj ve rezistansı ile ilgilidir. Ancak dokunun tipi ve ihti­va ettiği su miktarı, elektrik akımının değişken ve direk olması önemlidir. De­ğişken akımlar daha tehlikelidir, çünkü tetanik kontraksiyonlara yol açar. 60 Hertz sıklıktaki değişken akımlar kardi-yak aritmi ve solunum arrestine neden olmaktadır.

Elektrik çarpmaları değişik patoloji­lere neden olur:Yanıklar, kas nekrozları, renal yetmezlik, kırık ve diğer kas-iske-let yaralanmaları, katarakt ve aritmiler (özellikle atrial ve ventriküler fıbrilas-yon, asistoli).

Elektrik çarpmaları olgularının %25'inde nörolojik sekel gelişir. Elden ele veya elden ayağa akımın geçmesi ile spinal kord hasarı olur. Hasar yeri spi-nal korda çok yakınsa veya termal bir yaralanma varsa spinal kord daha çok zarar görür. Düşük voltaj yaralanmala­rında ise segmental atrofıler oluşur. 1000 voltdan daha yüksek elektrik çarp­malarında ise myelopatiler gelişir. Bu ise spinal kordu besleyen arterlerin elektrik akımından dolayı hasarlanma-smdan ileri gelmektedir.

Kafa bölgesinden elektrik çarpması bilinç kaybı ile sonuçlanır. Bilinç geri dönebilirken; kazazedede geçici sağır­lık, körlük, konvülziyon, konfüzyon, sensoryomotor disfonksiyon ve tinnutus gelişebilir. Daha ciddi olgularda sereb-ral ödem ve buna bağlı intrakranial ba­sınç artışı görülür. Elektriğin çarptığı yerde periferik sinir hasarı görülür. Ay­rıca metabolik asidozis, vertebral ve di­ğer kemik kırıkları, hipotansiyon, pul-moner ödem, sepsis, nefropati, gastroin-testinal hemoraji ve nekroz oluşabilir.

Laboratuvar bulguları olarak, sıvı ve elektrolit durumundan emin olmak için elektrolit ve hemotokrite; kas nekrozla­rı için kreatin kinaza, metabolik asido­zis için kan gazı analizine, kırıklar için radyolojik araştırmaya, serebral etkilen­meler için komputerize tomografiye ba­kılmalıdır.

Tedavisinde ilk yapılacak, kazazede­yi elektrik kaynağından uzaklaştırıp gü­venli bir yere almaktır. Pulmoner ve kardiyak arrest varsa ilk önce kardio-pulmoner resüsitasyon yapılır. Sıvı. elektrolit verilir. İdrar alkalinizasyonu yapılır, nefropatiyi engellemek için mannitol ile osmotik diürezis sağlanır. Yanık için yanık ünitesinde tedavi gere­kebilir. Debridman, fasyatomi, greft; kı­rık için stabilizasyon; tetanus ve enfek­siyon proflaksisi; konvülziyon için anti-epileptik tedavi verilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder