14 Mayıs 2010 Cuma

Çocuk Felci Nedir ?

İslam Konferansı Teşkılatı (İKT) ve ABD'nin BM Daimi Temsilciliği, New York'ta BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) merkezinde çocuk felci hastalığını ortadan kaldırmada işbirliğini öngören panel düzenledi.
Panele UNICEF'in Başkanı Ann Veneman, İKT'nin BM Temsilcisi Büyükelçi Abdul Wahab ve ABD'nin BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Temsilcisi Büyükelçi Frederick Barton katıldı.



Ann Veneman konuşmasında, çocuk felciyle mücadelede İKT'nin çok önemli rol oynadığını belirtirken, bu hastalığın görüldüğü Afganistan, Pakistan ve Nijerya gibi ülkelerin İKT'nin üyesi olduğunu anımsattı. Veneman çocuk felciyle mücadelede dünyada yüzde 99 başarı sağlandığını, aşının bu hastalığı önlemede şart olduğunu belirtirken ''Geriye kalan yüzde 1 riski de ortadan kaldırıp bu hastalığı tümüyle sona erdirmeliyiz, artık bu hastalık geçmişte kalmalı'' diye konuştu.



Amerikalı temsilci Barton da konuşmasında, çocuk felcinin görüldüğü 3 ülkenin çatışmalara da sahne olduğunu belirterek bu hastalığı tamamiyle ortadan kaldırmada işbirliğinin yapılmasının şart olduğunu vurguladı.



İKT'nin temsilcisi Büyükelçi Wahab da konuşmasının başında, çocuk felciyle mücadelede ABD ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, Başkan Barack Obama'nın Kahire'den Müslüman dünyaya yaptığı konuşmanın son derece önemli olduğunu söyledi. Obama'nın bu konuşmasında çocuk felci de dahil çocuk ve anne sağlığını korumada ABD'nin Müslüman toplumlarla olan işbirliğine verdiği önemi vurguladığını anımsatan Wahab, İKT olarak ABD yönetimiyle pek çok konuda birlikte çalışmayı arzuladıklarını söyledi.



Wahab, çocuk felcinin görüldüğü ülkelerin Müslüman ülkeler olduğunu belirtmekten büyük üzüntü duyduğunu da belirterek, hastalığın Afganistan, Pakistan, Nijerya (Müslüman kesiminde) dışında Hindistan (yine Müslüman kesiminde) ile Sudan ve Somali'de de yer yer görüldüğünü ifade etti.



İKT'nin çocuk felciyle mücadelede başta 10 Yıllık Eylem Planı olmak üzere pek çok girişimi olduğunu anlatan Wahab, Teşkilatın bu mücadelede başta BM Dünya Sağlık Örgütü, Çocuk Felcini Yok Etme Küresel Girişimi, UNICEF, İslam Kalkınma Bankası, ABD hükümeti ve bu panele katılan Uluslararası Rotary Derneği gibi pek çok sivil toplum örgütüyle işbirliği yaptığını kaydetti.



Wahab çocuk felciyle mücadelede İKT'nin Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Afganistan, Nijerya ve Pakistan liderleriyle de sürekli kişisel temasta olduğunu, onları çocuk felciyle mücadelede ve kaynak bulunmasında desteklediğini anlattı. Wahab konuşmasında İhsanoğlu'nun isteğiyle Uluslararası Fıkıh Akademisinin (IIFA) çocuk felciyle mücadelede aşının şart olduğunu ve bu hastalığa karşı Müslüman ülkelerin sağlık bakanlıklarının kampanya başlatmaları gerektiğini bildiren fetvalar yayınladığını da anlattı.



Panel çerçevesinde Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın Küresel Sağlık Programında görevli Dr. William Foege'un başkanlık ettiği ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Çocuk Felcini Yok Etme Küresel Girişimi Başkanı Dr. Bruce Aylward, Roteri'nin Çocuk Felcine Karşı Birimi Başkanı Jim Lacy ve Pakistan'ın BM Daimi Temsilciliğinden Riza Beşir Tarar'ın konuşmacı olarak katıldıkları bir toplantı da düzenlendi.

Kaynak:
AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder