14 Mayıs 2010 Cuma

Domuz Gribi İlacı Tamiflu Nedir ?

Sağlık Bakanlığı, pandemi döneminde kullanılmak üzere stoklanan Tamiflu kapsülün kullanım süresinin, uluslararası ruhsatlandırma kuruluşları ve DSÖ kararına dayanılarak tüm dünyada olduğu gibi 2 yıl uzatıldığını açıkladı.
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, bir sendikanın açıklamasına dayanarak, bazı gazetelerde ''Pandemik grip vakalarının tedavisinde kullanılan antiviral ilacın miadının uzatılması sebebiyle tedavide etkisiz olacağı'' iddialarının gündeme geldiği, bir başka haberde de ''domuz gribi aşısı sonrası bazı sağlık çalışanlarının felç geçirdiği, bir kişinin ise komada olduğu'' ifadelerinin yer aldığı hatırlatıldı.



Açıklamada, pandemik grip tedavisinde kullanılan Tamiflu kapsülün, bilim kurulu tarafından hazırlanan Pandemik İnfluenza Ulusal Faaliyet Planı çerçevesinde pandemide kullanılmak üzere temin edilerek 2006 yılından itibaren bakanlığın depolarında stoklandığı kaydedildi.



4 Aralık 2007'de Amerika İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) Kamu Sağlığı Kurumu'nun, yapılan çalışmalar sonucunda, ''pandemi hazırlıkları çerçevesinde stoklanan Tamiflu kapsülün tıbbi stabilitesinin 7 yıl boyunca devam ettiği, bu nedenle raf ömrünün 5 yıldan 7 yıla uzatıldığı''nı bildirdiği belirtilen açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı 15 Mayıs 2008 tarihli Pandemik İnfluenza Rehberi'nde de, ''FDA'nın yaptığı çalışmalar dikkate alınarak Tamiflu kapsülün raf ömrünün 2 yıl uzatıldığı''nın duyurulduğu vurgulandı.



Avrupa İlaç Ajansı (EMEA) tarafından da 5 Mayıs 2009'da yayınlanan basın bildirisinde, ''Tamiflu kapsülün 5 yıl olan raf ömrünün 7 yıla uzatıldığı''nın belirtildiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:



''Bakanlığımız İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünce, ilgili firma tarafından yapılan başvuru ve sunulan bilimsel çalışma raporları incelenmiş ve Bakanlığımız tarafından pandemi döneminde kullanılmak üzere stoklanan Tamiflu kapsülün kullanım süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılmasına karar verilmiştir. Bu karar stoklardaki ilaç için geçerli olup halen eczanelerde satışa sunulan kullanım süresi 5 yıl olan Tamiflu kapsül için geçerli değildir. Ancak bu tarihten sonra üretilip piyasaya sunulan ürünler için de kullanım süresi 7 yıl olarak belirlenmiştir.''



Bu karar sonrasında ilgili firma ile iletişime geçildiği ve depolarda mevcut olan ilacın bu bilgiler doğrultusunda yeniden etiketlenmesinin istendiği belirtilerek, etiketleme işleminin tamamlandığı ve ilaçların illere bu şekilde gönderildiği bildirildi.



''Tamamen bilimsel veriler ve uluslar arası ruhsatlandırma kuruluşları ve Dünya Sağlık Örgütü kararına dayanarak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de söz konusu ilacın kullanım süresi 2 yıl uzatılmıştır'' ifadesine yer verilen açıklamada, bakanlığın koruyucu sağlık hizmetlerine büyük önem verdiği, bu kapsamda bulaşıcı hastalıklarla mücadelenin en önemli hedefler arasında yer aldığı kaydedildi.



Aşılama dahil bu alandaki her türlü tedbirin zamanında ve yeterli düzeyde alınması hususunda gereken hassasiyetin her zaman gösterildiği belirtilerek, ''Pandemik gribin tedavisinde kullanılmak üzere illerimize dağıtımı yapılan ilaçların etkinliği tamdır. Bu konuda, yetkisiz kuruluşlar tarafından yapılan açıklamalar bilimsellikten uzak, gerçek dışı açıklamalardır. Bu tür açıklamalar bilgi kirliliğine yol açarak halkın ilaca karşı güvenini sarsabilmekte ve hastalanan kişilerin ilacı kullanımı konusunda tereddüt oluşturarak halk sağlığını tehlikeye atabilmektedir'' denildi.



-AŞI SONRASI FELÇ İDDİALARI-



''Domuz gribi aşılaması sonrası bazı kişilerde felç geliştiği'' iddiasının da gerçeği yansıtmadığı bildirilen açıklamada, şunlara dikkat çekildi:



''11.10.2009 tarihi itibarıyla yaklaşık 200 bin sağlık çalışanı ve hacı adayı aşılanmış ve ciddi bir yan etki gözlenmemiştir.



Bu iddialar, sürdürülmekte olan ulusal mücadeleyi olumsuz etkilemekte, bütün uluslar arası sağlık otoriteleri tarafından H1N1 Pandemisine karşı en önemli sigorta olarak gösterilen aşı konusunda halkımızın güvenini sarsmaktadır.



Bu gibi mesnetsiz, yanlış, kasıtlı iddialara dayanılarak Bakanlığımıza sorma gereği bile duyulmadan yapılan haberler tekzip edilecek ve bütün yasal prosedür uygulanacaktır.''



AA
Kaynak:
Haber7.Com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder