14 Mayıs 2010 Cuma

Domuz gribini ölümcül yapan ilaç !!

Pek çok sağlık şikayetimizde ilk aklımıza gelen Aspirin domuz gribi vakalarında ölümcül duruma gelebiliyor.
Ege Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Bilgin Arda, H1N1 virüsüyle mücadele sürecinde Aspirin kullanımının ölümle sonuçlanacak sorunları beraberinde getirebileceğini açıkladı. Ülkemizde birçok insanın herhangi bir hastalık durumunda kullandığı ilk ilaç olan Aspirin'in yan etkilerinin bulunduğunu hatırlatan Dr. Bilgin Arda, grip vakalarında bu etkilerin daha çok hissedildiğini belirtti.



KARACİĞERİ ETKİLİYOR



Özellikle çocuklar için durumun daha tehlikeli olduğunu belirten Dr. Arda, "Aspirin kullanımı karaciğerle ilgili yan etkileri artırabildiği için bunun ateş düşürücü olarak kullanılmasını önermiyoruz. Reye Sendromu dediğimiz ve karaciğer yetmezliğine yol açan durumla karşılaşılabilir. Bu çok sık rastlanılmayan ancak korkulan durum. Hasta için sonu ölüme kadar gidebilecek sağlık sorunları doğurabilir. Bu durum sadece domuz gribi için değil grip için de geçerli. Grip hastalarının da Aspirin kullanması ciddi sorunları beraberinde getirebilir" dedi.


UZMAN TAVSİYESİ ALIN

Birçok insanın bu konuda bilgi sahibi olmadığı için vücut ısısının yükselmesi durumunda Aspirin'i çare olarak gördüğünü ifade eden Doç. Dr. Bilgin Arda, "insanların bu konuda bilgilendirilmesi gerekiyor. Çocukları ateşlenen bir ebeveyn uzman tavsiyesi olmadan Aspirini çocuklarına içirmemeli" diye konuştu.

Kaynak:
Bugün Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder