15 Mayıs 2010 Cumartesi

El Bileğinden Anjiyo Yapılabilir Mi ?

Özel Bahar Hastanesi, Bursa'da bir ilke imza atarak kalp krizi geçiren bir hastaya el bileğinden anjiyo yaptı.
Kasık bölgesine alternatif olarak el bileğinden yapılan anjiyo, ulnar (ince damar) kullanılarak gerçekleştirildi.



Balıkesir'in Gönen ilçesinden kalp krizi sonucu 112 acil servis ambulansı ile Bahar Hastanesi'ne getirilen Necati Ketken'in (73), yapılan tetkiklerde kasık bölgesinden yapılacak anjio riskli bulundu. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Özeren tarafından ameliyata alınan Necati Ketken, koroner anjiyografide giriş yeri olarak kasik (femoral artere) alternatif olan el bileği (radial arter) kullanılarak ameliyata alındı. Başarılı geçen ameliyatın ardından sağlığına kavuşan Ketken, taburcu edildi.



Uzmanı Dr. Ali Özeren, hastanın el bileğinden anjio yaptıklarını, tıkalı olan damara stent takarak hastayı taburcu ettiklerini söyledi. El bileğinden anjiyonun faydalarını damar giriş bölgesinde olabilen komplikasyonların hemen hemen hiç görülmemesi, erken dönemde hastanın ayağa kalkarak dolaşabilmesi, hastanede yatış süresinin kısalmasi şeklinde sıralayan Özeren, şunları dile getirdi: "Hasta işlem sonrası hemen ayağa kaldırılır ve 1- 2 saatte taburcu edilir. Yatakta kum torbası ile 6 saat kalması gerekmez, hasta çok daha konforludur. Kolda ciddi ven ya da sinir olmadığından yaralanma riski yoktur. Yüzeysel seyri artere ulaşmayı ve kanama kontrolünü kolaylaştırır. Tam olarak tıkanması bile zarar vermez. Çünkü diğer yedek damar yeterli kan akımını sağlar. Damar sertliğine bağlı ayak damarlarında tıkanma olsa da kol damarı tıkanmaz. Anjiyo sırasında doktor kasık bölgesine göre daha az radyasyon alır. Bilek damarında balonlaşma (anevrizma) ve hasar olma ihtimali daha az olup damar tamamen tıkansa bile el iki ayrı damardan beslendiğinden elde sorun çıkmaz, oysa kasık damarı hasarlanırsa bacak riske girebilir. Ancak kasıktaki damar çapı 2- 3 cm iken el bileğinde 2 -3 mm gibi çok ince olmasi nedeniyle damara girilmesi çok daha güçtür ve tecrübe gerektirir. Ayrıca spazma çok yatkındır. Biz Bahar Hastanesi Kardiyoloji Kliniği olarak el bileğinden anjiyoyu tercih ediyor ve oldukça sık uyguluyoruz."



Daha yeni bir yaklaşım ve giriş yerinin ise el bileğindeki ulnar arter olduğunu ifade eden Özeren, "Radial artere benzer avantajları olan ulnar arterden anjiyo ve ardından balon stent işlemi olarak aort anevrizmasi -kalp krizi ve ritm bozukluğu için coumadin kullanan bir hastada kalp damarına stent işlemi uygulayarak Bursa'da ilke imza attık." diye konuştu.




Kaynak:
CİHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder