15 Mayıs 2010 Cumartesi

Kalbi Sağda Olan Hastaya Bypass Yapıldı !

Diyarbakır'da kalbi sağ tarafta olan 56 yaşındaki kadın hasta, kalbi çalışır durumda iken yapılan bypass ameliyatı ile sağlığına kavuştu.
Diyarbakır'daki Özel Veni Vidi Hastanesine 6 gün önce şiddetli göğüs ağrısı şikayetiyle Mardin'in Kızıltepe ilçesinden gelen 11 çocuk annesi Fehime Çiçek (56), koroner arterlerindeki daralma nedeniyle Dr. Fikri Kutlay ile Dr. Cantürk Çakalağaoğlu tarafından çalışan kalbe bypass ameliyatı yapıldı.



Hastanenin Kardoyovasküler Cerahhi Bölüm Direktörü Kutlay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıldır diyabet hastası olan ve 13 doğum gerçekleştiren hastanın, şidetli göğüs ağrısıyla hastanelerine başvurduğunu, yapılan tetkiklerin ardından hastayı müracaatından bir gün sonra ameliyata aldıklarını söyledi.



''Desktrokardi'' olarak tanımlanan, kalbin sağ tarafta yer alan hadisenin, 8 binde bir doğumda görüldüğünü ifade eden Kutlay, şunları kaydetti:



''Kalbi sağ tarafta ve çalışan kalpte bypass ameliyatı yapılan Türkiye'de ilk hasta, dünyada 10. vaka. Ülkemizde yılda 30 bin koroner bypass ameliyatı yapılıyor. Bypass ameliyatı bu hastaların yüzde 10-15'inde çalışan kalpte gerçekleştiriliyor. Ancak şu ana kadar hem kalbi sağ tarafta olan hem de çalışan kalpte ameliyat yapılan ilk hasta. Dünyada da 10. vaka. Hasta çalışan kalpte ameliyat yapılmasına uygun idi. Ayrıca çalışan kalpte bypass olan hastalar daha çabuk toparlanıyor.''



Fehime Çiçek ise geçen hafta göğüs ağrısı şikayetiyle çocukları tarafından Kızıltepe ilçesinden Diyarbakır'a getirildiğini, tetkiklerin ardından ameliyata alındığını ifade ederek, sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.



Doktorlarına teşekkür eden Çiçek, kendisini şimdi çok iyi hissettiğini, bugün evine gideceğini belirtti.
Kaynak:
AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder