14 Mayıs 2010 Cuma

Karaciğer Sirozu, Karaciğer Siroz Hastalıkları

Karaciğer Sirozu, Karaciğer Siroz Hastalıkları




Kronik alkol zehirlenmesi, salgın sarı­lık, kronik safra yolları hastalıkları, sıtma ve frengi, kronik bulaşıcı hastalıklar, kan hastalıkları yetersiz beslenme gibi çe­şitli kronik hastalıkların son aşamasında karaciğer sirozu ortaya çıkar. Bulaşıcı kronik hastalıklar karaciğer dokusunun yıkımına neden olur. Yıkılan dokunun yerine bağdokusu (fib-röz doku) oluşur. Karaciğer sirozu çoğunlukla 40-60 yaşların­daki erkeklerde görülür.

Karaciğer Sirozu Belirtileri: Sindirim bozuklukları (hafif bulantı, iştahsız­lık ve gaz) gerçek belirtilerin (sarılık, karında su toplaması, giderek artan kilo kaybı) ortaya çıkmasından önce görülen şikâyetlerdir. Derinin rengi karasarıdır. Çoğu kez hemoroid-lerde kanama olabilir.

Seyri: Hastalık çok uzun süre devam edebilir. Karında şişkinliklerin görülmesinden 3-5 yıl sonra hasta ölür. Karaciğe­rin yeterli çalışmaması ya da bu arada ortaya çıkabilecek bu­laşıcı hastalıklar (zatürree, tüberküloz, karın zarı iltihabı) has­tayı ölüme götürür.



Karaciğer Sirozu Tedavisi: Protein yönünden zengin bir diyet uygulanmalı ve bol miktarda karaciğeri besleyici vitaminler verilmelidir. Alkol kesinlikle yasaklanmalıdır. Diyetin fazla yağlı olmamasına özel­likle dikkat edilmeli, hastaya kızartma yiyecekler verilmemeli­dir. Yatak dinlenmesi mutlaka gereklidir. Ödemli hastalarda tuz miktarı kısıtlanmalıdır. Eğer varsa, bulaşıcı hastalık anti­biyotiklerle kontrol altına alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder