16 Mayıs 2010 Pazar

Kolon Kanseri ve Egzersiz Tedavisi

Kolon kanseri tedavim yeni sona erdi. Son randevumda hekimim biraz egzersiz yapmamı söyledi, ama kendimi hâlâ yorgun hissediyorum. Gücümü tekrar kazanana kadar biraz ağırdan alsam daha iyi değil mi?

Hekiminiz haklı. Egzersiz kolon kanseri tedavisi görmüş bireyler için önemlidir, ama sadece %25'i Amerikan Kanser Derneği (ACS) tarafından önerilen güncel egzersiz önerilerine uyuyor. Pek çok kişi kanser tedavisi sırasında egzersizi kesiyor. Bu şaşırtıcı değil, çünkü tedavinin en yaygın yan etkilerinden biri yorgunluktur. Ancak tedaviniz sona erdikten sonra daha önceki egzersiz programınıza tekrar başlamaya ya da daha önce yapmadıysanız ilk defa bir egzersiz programına başlamaya çalışmanız önemlidir.

Aslında Diseases of the Colon & Rectum'da yayımlanan yakın tarihli bir araştırma, kanser tedavisi görmüşler arasında fiziksel olarak hareketsiz olanlarla karşılaştırıldığında düzenli egzersiz yapanların daha az yorgunluk çektiğini ve toplumsal ve duygusal konularda daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor. Bir başka artı: Fiziksel olarak aktif olmanız kolon kanserinin tekrarlama riskini azaltacaktır.


Bu etkileri görmek için maraton koşmanız ya da spor salon­larında saatler geçirmeniz gerekmiyor. ACS'nin önerilerine uyun yeter: Haftada 60 dakika zorlu bir egzersiz ya da 150 dakika orta zorlukta egzersiz yapın. (Orta zorlukta egzersiz yorucu değildir, ama hafif terlemenize neden olur; zorlu egzer­siz terlemenize ve kalbinizin hızlı atmasına neden olur.) Bir uyarı: Daha önce egzersiz yapmıyorduysanız egzersizin düzeyini yavaş yavaş artırmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder