14 Mayıs 2010 Cuma

Kurbanınızın Kilosunu Mezurayla Ölçün !

Uzmanlar, kurbanlık almak için pazara gidecek vatandaşlara, Tarım ve Köyişleri bakanlığınca hazırlanan ''Göğüs ölçüsüne göre ağırlık tahmini'' cetveli ve mezru ile gitmesini öneriyor.
AA muhabirinin, Konya Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Kurban Bayramı nedeniyle hareketlenen canlı hayvan pazarları ve kurulan çadırlarda fiyatlar, hayvanın çıkaracağı ete göre değişiyor.



Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca hazırlanan, tarım il ve ilçe müdürlüklerinden temin edilebilen ''Sığırlarda Göğüs Çevresine Göre Tahmini Ağırlık Cetveli'' ile pazara kurbanlık almaya giden vatandaşların işi kolaylaşıyor.



Büyükbaş hayvanların besili ve besisiz olarak iki ana başlıkta yer aldığı cetvelde, santimetre cinsinden göğüs çevresi ölçülerine göre hayvanların ortalama canlı ağırlıkları ayrıntılı olarak ele alınıyor.



Böylece, kurbanlık almaya giderken yanında bir mezru ve bu tabloyu götüren herkes, alacağı hayvanın aşağı yukarı kaç kilo et vereceğini bulabiliyor.



Cetvelde, besili bir sığırın ön bacaklarının hemen arka kısmından ölçülen göğüs çevresinin 177 santimetre olduğu düşünüldüğünde, bu hayvanın canlı ağırlığı 482 kilogram olarak tahmin ediliyor.



Cetvelde göğüs ölçüsü 232 santimetre olan besili bir hayvanın tahmini canlı ağırlığı 1 ton 80 kilogram olarak hesaplanıyor.



KAÇ KİLO ÇIKARACAĞI DA TAHMİN EDİLİYOR



Tahmini canlı hayvan ağırlığını ölçmekte kullanılan cetvel, hem alıcının hem de satıcının işini pratik olarak kolaylaştırıyor.



Bu ölçüm sonucu sadece canlı hayvan ağırlığı değil, hayvanın toplam ağırlığının yüzde 60'ı, hayvandan çıkacak et miktarı yaklaşık olarak tespit ediliyor.



Cetvel, 200 kilogram toplam canlı ağırlığına sahip bir hayvanın 120 kilogram et çıkaracağı bilgisini veriyor.



Cetvel yardımıyla bulunacak değerlerde, büyükbaş hayvanların canlı kilogram ağırlığı ve çıkaracağı et miktarında artı-eksi 5 kilogram yanılma olabiliyor.



Bunun da hem alıcı hem de satıcı için büyük bir ekonomik kayıp anlamına gelmeyeceği belirtiliyor.



Kurbanlık almaya gidilirken başvurulması gereken cetvel şöyle:

Kaynak:
Haber7.Com
AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder