16 Mayıs 2010 Pazar

Resusitasyon Hazirlik

Resüsitasyona Hazırlık

Risk faktörleri bulunan doğumlarda yenidoğan resüsitasyonu sıklıkla gerek­mekle birlikte, diğer doğumlarda da beklenmedik bir şekilde resüsitasyon gerekebilir. Resüsitasyonun başarısı için, her normal doğumda yenidoğan re-süsitasyonunda deneyimli en az bir kişi bulunmalıdır. Resüsitasyon gereken du­rumlarda, deneyimli en az 2 kişi, ideal olarak 3 kişi ile resüsitasyon yapılmalı­dır. Bir kişi ventilasyon veya entübas-yon, diğer kişi kalp atım hızı monitöri-zasyonu veya toraks kompresyonları uygulanması ve üçüncü kişi de ilaçların verilmesinde rol oynar. Resüsitasyon ekibindeki her bir kişinin rolü önceden belirlenmelidir. Çoğul gebeliklerde, her bir yenidoğan için ayrı bir resüsitasyon ekibi olmalıdır.

Resüsitasyonda kullanılacak alet, malzeme ve ilaçlar doğum odasında bu­lundurulmalı, fonksiyonları ve son kul­lanma tarihleri, sık sık kontrol edilerek kullanılanların yerine yenileri yerleşti­rilmelidir.
Ayrıca gerekebilecek ilaçların doz ve sulandırma özelliklerini içeren bir listenin de doğum odasında bulundurul­ması yararlıdır.

Doğum ve resüsitasyon sırasında; anne ve bebeğin kan ve vücut sıvıları enfeksiyon riski taşıdığından, personel koruyucu olarak eldiven, gözlük ve gömlek giymelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder