15 Mayıs 2010 Cumartesi

Saç dökülmesine karşı sinameki kullanın...

Saç dökülmesine karşı sinameki kullanın...


VATAN DIŞ HABERLER


OXFORD ÜNİVERSİTESİ ONAYLI ŞİFALI BİTKİLER REHBERİ

CİVAN PERÇEMİ

Soğuk algınlıklarında etkili bir ateş düşürücü

İlk olarak Kuzey Amerika’da ortaya çıktığı sanılan bitkinin birçok çeşidi bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştiriliyor. Tüylü yapraklara sahip olan bitkinin boyu yaklaşık 30 santim.

Kullanım alanları ve içeriği

Avrupalıların büyük bir kısmı bu bitkiyi birçok yemek ve içeceğe katarak tüketiyor. Civanperçeminin özellikle çiçek başlarının şifalı bir etkisi bulunuyor. Antioksidan bakımından oldukça zengin ve içerdiği yağlar sağlığa oldukça faydalı.

Yararları

Civanperçemi tarih boyunca yaraları iyileştirmek için kullanıldı. İltihaplanmayı yatıştırır, terlemeyi sağlar ve soğuk algınlıklarında ateş düşürücü etkiye sahiptir. Tansiyonu düşürür. Burun kanaması ve romatizma ağrılarını önlemeye yardımcı. Fiyatı: 2.5 YTL (50 gram)

YABANMERSİNİ

Damarları rahatlatıyor kalp sağlığını koruyor

Yabanmersini Türkiye’de daha çok Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Bitkinin tedaviler için en sık kullanılan kısmı, 6 milimetre çapındaki kırmızı ve siyah renkli meyveleridir.

Kullanım alanları ve içeriği

Yabanmersini hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilir. Çoğunlukla reçel yapımında kullanılan bitki, hamur işleri, meyve suları ve şaraba da katılabilir. Yüzde 14’ü şekerden oluşur. Her 100 gramında 17 miligram C vitamini bulunuyor.

Yararları

İçinde bulunan yüksek miktardaki antioksidanlar sayesinde damarları rahatlatarak kan dolaşımını hızlandırır ve kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Taze olarak tüketildiğinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Kan şekerini dengelemede etkilidir. Fiyatı: 40 YTL (Kilosu)

KEREVİZ TOHUMU

Kereviz, yüzyıllardır Avrupa ve Asya kıtalarının denize kıyısı olan bölgelerinde yetiştiriliyor. Bitkinin hem kendisi hem de tohumları, bitkisel tedavide işe yarıyor.

Kullanım alanları ve içeriği

19’uncu yüzyılın sonlarında kereviz tohumlarının ezilmesiyle elde edilen sıvı ile birçok tonik üretiliyordu. Tohumdan elde edilen yağ, halen birçok yemeğin tatlandırılmasında, alkollü ve alkolsüz birçok içeceğin yapımında kullanılıyor.

Yararları

Kereviz tohumu, bağırsak ve midenin daha etkili ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar bu yüzden idrar söktürücü ve gaz giderici bir etkiye sahip. Bunun dışında kadınlarda adet sancılarını dindirmeye yardımcı yatıştırıcı bir özelliği de bulunuyor.

Fiyatı: 8 YTL (Kilosu)

SİNAMEKİ

Doğanın sunduğu en etkili müshil ilacı

Sinameki, Arabistan, Somali, Sudan, Hindistan ve Pakistan’da yaygın olarak üretiliyor. 9’uncu yüzyılda Arap doktorlar tarafından Avrupa’ya getirildi. Bir metre uzunluğunda olan bitkinin boyu yedi santime ulaşan tohumları bulunur.

Kullanım alanları ve içeriği

Zakkuma benzeyen uzun ömürlü bir bitki olan sinamekinin bitkisel ilaç etkisi gösteren kısımları ise yaprakları ve tohumları. Çoğunlukla kurutulan yaprakları kaynatılıp suyu müshil olarak tüketilir.

Yararları

Kalın bağırsak üzerinden güçlü bir etki gösterir ancak bilim adamları henüz bu etkinin sebebini açıklayan bir araştırmaya imza atmadı. Ancak aşırı tüketmemeye dikkat etmek gerekiyor. Saç dökülmesini önler ve tansiyonu düşürmede etkili. Fiyatı: 20 YTL (Kilosu)

ÇİLEK

Cilde tazelik ve güzellik veriyor

En çok Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da yetiştirilen bitkinin yaprakları, kökleri ve meyveleri bitkisel tedavilerde işe yarıyor. Gülgillerden gelen çileğin dünyada bilinen 20’yi aşkın türü bulunuyor.

Kullanım alanları ve içeriği

Konserve, dondurulmuş ve taze olarak satışa sunulan çilek, tatlı, reçel, jöle, dondurma, meyve suyu ve hamur işleri yapımında kullanılabilir. Yüzde 90’ı sudan oluşan bu meyve, C vitamini bakımından da oldukça zengindir.

Yararları

Çilek bitkisi vücuda sürüldüğünde cilt sorunlarını gidermeye yardımcı oluyor. Bunun dışında çilek, ishal ve gut gibi birçok sorunun tedavisinde de kullanılıyor. Araştırmalar birçok kanser türüne yakalanma riskini düşürdüğünü ortaya koydu.

YARIN

- Damarları açan ve prostat riskini azaltan at kuyruğu otu.

- Jojoba cildi canlandırır ve saç dökülmesini önler.

- Öksürükotu tüm solunum yolu hastalıklarına karşı etkilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder