15 Mayıs 2010 Cumartesi

Yapay Damarlı Hastaya Böbrek Takıldı

Damarlarındaki genişleme (anevrizma) sebebiyle 5 yıl önce ana atar damarları yapay damarlarla değiştirilen Murtaza Ayturan'a (56) Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde başarılı bir operasyonla böbrek nakledildi.
Damarlarının yapay olması sebebiyle birçok sağlık kuruluşu tarafından riskli bulunarak reddedilen Ayturan, operasyon sonrası "Tek hayalim bol bol su içebilmekti. Artık doyasıya su içebileceğim." dedi.



Türkiye'de ilk kez yapay damarlı bir hastaya böbrek nakledildi. Samsunlu aşçı Murtaza Ayturan'ın vücudunun ana atardamarı ve her iki bacağına giden ana damarları anevrizma nedeniyle 5 yıl önce operasyonla çıkarılarak yerine yapay damar takıldı. Damarlarının değişmesinden birkaç yıl sonra Ayturan'a böbrek yetmezliği teşhisi kondu. Ayturan, rahatsızlığı sebebiyle diyalize girmeye başladı.



Böbrek nakli olması gereken Ayturan, yapay damarlı olduğu için birçok sağlık kuruluşu tarafından reddedildi. Yapay damarlı hastaya nakil yapılmasının riskli olduğunu öğrenen Ayturan, nakil için araştırmalarını sürdürdü. Yaptığı araştırmalar sonunda Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nin başarısını öğrenen Murtaza Ayturan, Antalya'ya geldi. Gerekli tetkikleri yapılan Ayturan'a riskli olmasına karşın nakil olabileceği söylendi.



Bu gelişme üzerine eşi Nazife Ayturan'ın (54) bağışladığı böbrek Murtaza Ayturan'a başarılı geçen operasyonla nakledildi. Sağlığına yeniden kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Murtaza Ayturan, duygularını, "Kuş gibi oldum. Sağlığıma yeniden kavuştuğum için çok mutluyum. Tek hayalim bol bol su içmekti. Artık doyasıya su içebileceğim." cümleleriyle ifade etti.



Kocasının mutluluğuna ortak olan iki çocuk annesi ev hanımı Nazife Ayturan da "Eşimin yeniden eski sağlığına kavuşması beni çok mutlu ediyor. Biz severek evlendik. Hiç düşünmeden böbreğimi verdim." diye konuştu.



Türkiye'de ilk kez yapay damarlı bir hastaya böbrek nakledildiği bilgisini veren Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Alihan Gürkan, "3 saatlik bir operasyonla ameliyat tamamlandı. Normale göre son derece zor bir ameliyat. Ancak biz başarı ile gerçekleştirdik." dedi.



Operasyonun laparoskopi yöntemi ile gerçekleştiğini belirten Doç. Dr. Ayhan Dinçkan da "Samsun'da ve birçok merkezde Ayturan reddedilmiş. Bu tür ameliyatlar zor olmakla birlikte deneyimli merkezler tarafından yapılabilir. Hastamızın sağlığına kavuşması bizi de mutlu etti." açıklamasında bulundu.




Kaynak:
CİHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder