15 Mayıs 2010 Cumartesi

Alt çenede implantsız protez artık çağdışı oluyor

İstanbul Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aslan Gökbuget, konuşma ve çiğnemede sorun olan alt çenede implantsız protezin çağdışı olduğunu söyledi.
İstanbul Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aslan Gökbuget, konuşma, çiğneme ve estetik açıdan bir çok sorunu da beraberinde getirdiği için artık alt çenede implantsız protezin çağın ihtiyaçlarına uygun bulunmadığını söyledi.



1990'ların başından itibaren büyük gelişme olan implant tedavisinin yaygınlaştığını anlatan Meffert İmplant Enstitüsü eğitmeni de olan Gökbuget, başarılı bir implant uygulaması için diş hekiminin iyi bir eğitim alması gerektiğini belirtti.



Hastaların hekim seçerken bunu mutlaka göz önüne almalarının ve tedavide kullanılacak implantın uluslararası bir sertifikaya sahip olup olmadığını araştırmalarının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Gökbuget, ''Araba alırken nasıl yedek parçasına bakılıyorsa, implantta ileride ortaya çıkabilecek sorunların giderilebilmesi için firmanın Türkiye'de ne kadar yerleşik olduğuna ve kurumsallaşıp kuramsallaşmadığına bakılmalıdır. Aksi takdirde ileride yenilenmesi gereken implant parçaları bulunamayabilir'' diye konuştu.



Gökbuget, bu konuda Dünya İmplant Birliği'nin referans alınabileceğini anlattı.



''TÜRKİYE'DE DİŞ KAYIPLARI ÇOK FAZLA''



Dünyada implant tedavisinin çok yaygınlaştığını, ancak Türkiye'de diş çürüğü ve kayıplarının çok fazla olmasına rağmen yeterli uygulama yapılmadığını kaydeden Gökbuget, gelecek 10 yıllık süreçte ülkede de bu alanda büyük gelişme sağlanmasının beklendiğini, bu nedenle implant tedavisi yapacak daha fazla diş hekimine ihtiyaç olacağını söyledi.



Dünya Protez Birliği'nin, artık alt dişlerin tümüyle kaybında, 2 implanta bağlı tüm protezi önerdiğini bildiren Gökbuget, şöyle konuştu:



''Konuşma, çiğneme ve estetik açıdan bir çok sorunu da beraberinde getirdiği için artık alt çenede implantsız tüm protez çağın ihtiyaçlarına uygun bulunmuyor. Çünkü alt çene konuşma, çiğneme ve estetik açıdan çok önemli. İmplanta bağlı protezde yaşam kalitesi çok artıyor. Dünyada dişsizliğin de azalmasından dolayı artık eski tip protez fazla görülmüyor. Bizde ise çok genç yaşta tam dişsizlik çok yaygın.''



Gökbuget, ''başarılı'' bir implantın estetik, fonksiyon ve konuşma açısından en az 5 yıl sorun yaratmaması, implantın çevresinde sert ve yumuşak dokularda kanama ve kemik erimesi gibi problem bulunmaması gerektiğini bildirdi.



Bir implatın en az gerçek diş kadar bakıma ihtiyacı olduğunu vurgulayan Gökbuget, bu tedavideki başarı oranının alt çenede yüzde 98, üst çenede ise yüzde 96 olduğunu söyledi.



Gökbuget, uygulama öncesi gelişmiş görüntüleme yöntemleri kullanılmasının da başarıyı büyük oranda etkilediğini sözlerine ekledi.


Kaynak:
Haber7.Com
AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder