15 Mayıs 2010 Cumartesi

Sigara Akciğer Kanserine Neden Oluyor !

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, yüzde 90'ı sigara kaynaklı bu hastalığın erkeklerde kanserden ölümlerin en büyük sebebi olduğunu, kadınlarda da altıncı sırada yer aldığını söyledi.
Denizli'de, "Akciğer Kanseri Tedavisi 'Uzlaşıya Doğru' Sempozyumu" düzenlendi. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin bilimsel katkıda bulunduğu sempozyumda, akciğer kanseriyle ilgili Türkiye'den ve dünyadan son veriler, teşhis ve tedavideki gelişmeler masaya yatırıldı.



Bir konuşma yapan Prof. Dr. Özdemir, akciğer kanseri sebeplerinin başında sigaranın geldiğini belirterek, "Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre akciğer kanserli hastaların yüzde 80'i sigara içen, yüzde 10'u bırakmış, yüzde 10'u ise içmemiş kişilerden oluşmaktadır." dedi.



Türkiye'de her yıl 20 bin yeni akciğer kanseri teşhisi konulduğunun tahmin edildiğini vurgulayan Özdemir, "Bu kişilerin ortalama yüzde 15'i hastalığa erken evrede yakalanabiliyor. Bu oran, ABD'de yüzde 30 civarında. Erken evrede ameliyat olabilenlerin kurtulma şansı yüksek. İleri evrede ise hastaları uzun ve yorucu bir tedavi süreci bekliyor. Birkaç tedavi modeli kombinasyonu gerekebiliyor." şeklinde konuştu.



Pasif sigara içiciliğiyle de akciğer kanserinin bir tipinin görülme sıklığının arttığını vurgulayan TAKD Başkanı Nezih Özdemir, tütün ürünlerinin vergilerinin yükseltilip fiyatlara olduğu gibi yansıtılmasını önerdi. Sigara içenlerin kalp krizi ve kanserden ölme ihtimalinin ortalama 20 misli arttığını vurgulayan Prof. Dr. Özdemir, "Akciğerleriniz yıllar içinde iflas eder, nefes darlığından yürüyemez hale gelirsiniz. Kol ve bacaklarınıza giden damarların tıkanmasına bağlı olarak riskli ameliyatlara maruz kalabilir, hatta bu uzuvlarınızı kaybedebilirsiniz. Cinsel performansınız azalabilir ve kısır kalabilirsiniz." dedi.


Kaynak:
(CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder