14 Mayıs 2010 Cuma

Katarakta Riskli Gruplar Nelerdir ?

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sezgin Yıldızbaş, bilgisayar kullananların göz konusunda daha çok şikayetçi olduğunu dile getirdi. Yıldızbaş katarakt ve göz hastalıklarıyla ilgili bilgi verdi.
Radyo 7'de yayınlanan Eda'yal Gün Ortası'na Göz Uzmanı Op. Dr. Sezgin Yıldızbaş konuk oldu. Yıldızbaş, bilgisayar kullananların göz konusunda daha fazla şikatçi olduğunu belirterek, bilgisayardan yansıyan farklı ışıkların buna sebep olduğnu belirtti. Katarakt konusunda da bilgi veren Yıldızbaş, cam üfleyiciler, fırıncılar ve elektrikçilerin riskli meslek gruplarından olduğunu söyledi.

İşte Radyo 7'de yapılan söyleşi:



Eda : Göz sağlığını ne kadar ciddiye alıyoruz?

Sezgin Yıldızbaş: Toplumumuz gösterildiği, yönlendirildiği kadar olaylara ilgi gösteriyor. İki uçta geziyoruz. Ya çok ciddiye alıyoruz yada hiç ilgilenmiyoruz.



Eda : Gözümüz hangi risklerle karşı karşıya kalıyor?

Sezgin Yıldızbaş: Duruma göre değişiyor. Bilgisayar kullananların bir takım şikâyetleri, diğer insanlara göre daha fazladır. Bilgisayardan yansıyan ışığın frekansı ve karakteri normal ışıktan farklı yansıması neden olabiliyor.



Eda : Konumuz, çok yaygın ve medyatik bir hastalık olan Katarakt. Katarakt nedir?

Sezgin Yıldızbaş : İnsanoğlunun hayatında, eğer ömrü uzunsa karşılaşılan bir sorundur. Bazı hastalıkların içerisinde katarakt doğal akışın bir sürecidir. Yani gözde ki lens dediğimiz merceklerden birinin görevini görememesi, matlaşması. Genellikle yaşlılarda görülen bir hastalıktır. Kortizon kullananlarda genellikle karşılaşır. Halkımız kortizonu hafife alıyor. Aspirin gibi alınacak bir ilaç değildir. Kortizon sonrası kataraktan daha ağır görülen bir tablo da ortaya çıkabilir. Yeni doğanda ve küçük çocuklarda da görülebilir.



Eda : Katarakt hastalığı ile ne sıklıkla karşılaşıyorsunuz? Diğer göz hastalıklarının önüne geçiyor mu?

Sezgin Yıldızbaş : Diğer göz hastalıklarını düşünürsek, katarakt daha çok görülüyor. İnsanlarda retina yırtığı olma ihtimali %1 ise, katarakt olma ihtimali 70 yaşında %70. Cerrahi açıdan da bundan bin yıl önce katarakt ameliyatı yapılmaya çalışılmış. Katarakt bilinen, tedavisi ile uğraşılan en eski hastalıklardan biridir. İlkelden modern tıbba(son 20 yıl içerisinde)son derece konsantre bir gelişme oluyor. Katarakt cerrahisi hızlı bir ivme içerisinde gelişiyor.



Eda : Katarakt, başka hastalıklarla karıştırılabiliyor mu ?

Sezgin Yıldızbaş : Tabi ki, bizim insanlarımız katarakt’ın tedavi edildiğini bildiği için kimse kendine kötü hastalığı yakıştırmıyor, biraz görme bozukluğunda katarakt var diyor. Siz kişinin kendisine daha ciddi bir hastalıktan bahsedince katarakt olmadığına şükrediyor. Yani yanılgıya düşüyorlar.



Eda : Katarakt ile ilgili riskli meslek grupları nelerdir?

Sezgin Yıldıztaş : Riskli meslek grupları arasında, sanatsal yapılan işler arasında cam üfleyicileri risklidir, fırıncılar yine risk grubundadır. Elektrik tamircileri de risklidir çünkü, elektrik çarpmasıyla beraber elektro şok ve sizi katarakt yapar. Radyasyona maruz kalıyorsunuz. Mercek çok hassasdır, pırıl pırılken bir şekilde bozulunca bir daha geri gelmiyor.



Eda : Katarakt’ı hızlandıran etkenler var mı ?

Sezgin Yıldızbaş : Hızlandıran etkenlerin başında diyabet geliyor. Diyabet, katarakt’ı başlatabileceği gibi mevcut katarakt’ı da hızlandırabilir. Şeker’in bir anda 400lere çıkıp düşmesiyle yani diyabetik komalarda da katarakt hızlı gelişebilir. Hasta diyabetle iyi geçinmek zorunda.



Eda : Katarakt her iki gözde de görülebiliyor mu ? Yoksa sadece tek gözde oluyor?

Sezgin Yıldızbaş : Genelde iki taraflıdır, travmatikse yani tek taraftan darbe almışsanız tek taraflıdır. Ama %90 bir tarafta başlarsa diğerinde de başlayacağına inanırız. Çift tarafta gelişmesi çok daha yaygındır.



Eda : Katarakt dışarıdan bakıldığında anlaşılabiliyor mu ?

Sezgin Yıldızbaş : Katarakt hastalığı gözle görülecek kadar ise eğer, o kişi zaten görmüyordur. Siz onun gözünden ziyade görmediğini fark edersiniz. Yürüyemez, evde ihtiyacını göremez. Katarakt eğer, gözle görülecek kadar görmeyi bozmuşsa o kişi de katarakt vardır.



Eda: Bebekler de katarakt ne zaman fark edilir?

Sezgin Yıldızbaş : Hemen fark edilir. Bebeğin gözüne baktıklarında bir leke görülüyorsa mutlaka teşhis edilir.



Eda : Katarakt tedavi edilmezse ne oluyor? Körlüğe neden oluyor mu?

Sezgin Yıldızbaş : Literatürde bir tarif var, katarakt tedavi edilebilen körlük nedenidir. Katarakt sonuç da körlüğe gidecektir. Bu yüzden katarakt’ı almak zorundasınız.



Eda : Katarakt’ı nasıl teşhis ediyorsunuz?

Sezgin Yıldızbaş : Teşhisi muayenedir. Herhangi bir laboratuarı yoktur. Hasta geldiğinde zaten görürsünüz. Mikroskop da teşhisini koyarsınız.



Eda : Hipermetrop, miyop gibi göz rahatsızlıkları katarakt’ı etkiliyor mu ?

Sezgin Yıldızbaş : Katarakt ile beraber gözlük numaranız değişir. Gözlüksüz biri gözlük takmaya başlar. Çok fazla katarakt’ ı yoksa katarakt merkezden başlamışsa miyop olmaya başlar, çevreden başlamışsa hipermetrop daha ön plana çıkar. Gözlüğü olan bir insan eğer 60 yaşından sonra okumaya başlamışsa katarakt’ı düşünsün. Hiç gözlüğü olmayan birisinin göz numarasında sürekli değişiklikler oluyorsa, her gittiği doktor başka bir numara veriyorsa katarakt’ı düşünebilir, kesin de değil. Çünkü, katarakt aynı zamanda gözde hipermetrop, miyop, astigmat gibi bildiğimiz numaraları da oluşturur ya da değiştirir.



Eda : Katarakt ameliyatını nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?

Sezgin Yıldızbaş : Katarakt cerrahisi tıp da en eski mazisi olan hastalıklardan biridir. Son 20 yılda gelinen mesafe bilgisayar teknolojisi kadar hızlı gelişti. Şuanda herkesin ilgilendiği, bildiği fako yöntemini kullanıyoruz. Bu ameliyatla doktor tüm benliği ile olayın içine giriyor.


Kaynak:
Haber7.Com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder