14 Mayıs 2010 Cuma

Sağlıklı Kilo Verme Kuralları

Diyet yapmak tüm gün aç gezmek değildir. Eğer günlük almanız gereken protein, vitamin, yağ, sıvı ve posa miktarını almazsanız, istediğiniz sonuca ulaşamazsınız. Sağlıklı kilo vermenin 11 altın kuralı:
Baskülde mutlu sona erişemeyenler için 11 kuralı açıklıyorum. Diyet yapmak tüm gün aç gezmek değildir. Eğer günlük almanız gereken protein, vitamin, yağ, sıvı ve posa miktarını almazsanız, istediğiniz sonuca ulaşamazsınız.



İşte sağlıklı incelmek için aklınızdan çıkarmamanız gereken konular...



1. Enerji: Kişinin günlük enerji alımı, haftada 0.5-1 kg ağırlık kaybını sağlayacak şekilde azaltılmalı. Böylece yağ kütlesi çabuk kaybedilecektir.



2. Protein: Günlük enerjinin yaklaşık yüzde 12-15’i proteinden gelmeli ve protein kaynaklarından yararlanılmalıdır.



3. Yağ : Sağlıklı beslenme önerileri çerçevesinde enerjinin yaklaşık yüzde 25-30’u yağlardan sağlanmalıdır.



4. Karbonhidrat : Günlük enerjinin yaklaşık yüzde 55-60’ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Diyetin karbonhidrat miktarı hesaplanırken şeker gibi basit karbonhidratlar azaltılmalı, kuru baklagiller gibi kompleks karbonhidratlar arttırılmalıdır.



5. Vitamin ve mineraller: Şok diyetlerde vitamin, mineral yetersizlikleri görülebilir.



6. Posa: Posa oranını atırmak için sebze, meyve, kurubaklagil ve tam tahıl ürünleri tercih edilmelidir.



7. Alkol: Alkollü içecekler aşırı tüketildiğinde zararlıdır.



8. Sıvı: Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri ve vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür. Günlük en az 2-3 litre sıvı tüketilmeli.



9. Tuz: Aşırı tuzun, yüksek kan basıncı ile ilişkili olduğu dikkate alınmalıdır. Fazla tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atılımını arttırır. Az tuz tüketimi kemiklerden kalsiyum kaybını önler. Besinlerin içinde bulunan doğal sodyum günlük gereksinimizi karşılar.



10. Öğün zamanı: Metabolizmanın düzenli çalışması için, yemeklerin günde 3-6 öğün şeklinde düzenlenmesi ve öğünler arası uzaklığın 3-4 saat olması gerekir.



11. Porsiyon kontrolü: Yiyecekler tartılmalı veya ev koşullarında tüketilen yiyecek türlerinin ve miktarlarının makul değişim tanımları yapılmalı, öyle yenmelidir.


Kaynak:
Star gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder