16 Mayıs 2010 Pazar

Bebeklerde Resusitasyon

Bebeklerde Resüsitasyon

Havayolu açıklığı sağlanması (as-pirasyon, pozisyon, taktil stimulas-yon), ısı kaybının önlenmesi: Hava akımı olmayan sıcak bir ortamda doğ­muş yenidoğan, doğumdan sonra önce­den ısıtılmış hazır bekleyen radyant ısı­tıcı altına yerleştirilerek resiisitasyona başlanmalıdır. Doğumda, yenidoğan re­süsitasyonunda ilk basamak havayolu açıklığının sağlanmasıdır. Ye-nidoğanın omuzları altına 2-3 cm kalın­lığında yastık konularak sırtüstü yatırıl­malıdır. Omuz altına konan yastık ile, yenidoğanın başının hafif ekstansiyon-da kalması sonucu havayolu açıklığının sağlanması kolaylaşır. Yenidoğanın başı yana çevrilerek önce ağzı sonra burnu, manuel vakumlu veya mekanik aspira­tör ile aspire edilmelidir. Aspirasyon süresi 3-5 sn'yi, mekanik aspirasyon ba­sıncı 100 mmHg (136 cmH2OYyı geç­memelidir. Aspirasyon girişimleri sırasında, serbest akım %100 02 5 L/dk akım ile verilmelidir.

Yenidoğan resüsitasyonunda ısı kay­bının önlenmesi önemlidir. Deprese ve asfiktik yenidoğanda ısı düzenleyici sis­tem stabil değildir. Soğuğun oluşturaca­ğı stres; hipotermi, hiperkarbi ve meta-bolik asidoza neden olarak dolaşımı bo­zar ve resüsitasyonu başarısız kılar. Hi-potermiden kaçınmanın yanında, peri-natal solunum depresyonuna neden olan hipertermiden de kaçınılmalıdır. Isıtıcı altına yatırılmış, havayolu açıklığı sağ­lanmış yenidoğan, sıcak bez/havlularla kurulanmalı, ıslak-nemli bezler uzaklaş­tırılmalıdır.

Mekonyunıun havayolundan temizlenmesi: Amniyotik sıvıda olgula­rın yaklaşık %12'sinde mekonyum bu­lunur. Amniyotik sıvıda mekonyum varsa mekonyum aspirasyon sendromu riskini azaltmak için, ağız, farinks ve burun aspirasyonu doğum sırasında baş çıkımda iken yapılmalı, doğumdan he­men sonra yenidoğan radyant ısıtıcı al­tına yerleştirilmelidir. Solunumu ve ak-tivitesi iyi, KAH>1007dk olan venidoğanda bu girişim yeterlidir.

Spontan solunumu deprese, kas to-nusu zayıf ve KAH<100/dk olan me­konyum lu yenidoğanda önce direkt la-ringoskopi ile hipofarinks, sonra endo-trakeal tüp/kalın çaplı aspirasyon kate-teri ile trakea aspire edilmelidir. Trakea aspirasyonu, trakeadan mekonyum as­pire edilmeyinceye kadar devam etmeli­dir. Her aspirasyon işlemi sırasında, mekonyum aspiratörüne bağlı endotra-keal tüp aspire edilerek trakeadan çıka­rılmalı ve gerekiyor ise tekrar endotra-keal entübasyon yapılmalıdır. Aspiras­yon yapılmış olmasına ve spontan solu­num olmamasına karşın mekonyumlu doğan yenidoğanların %20-30'unda tra-keada mekonyum bulunabilir. Bu, intra-uterin aspirasyon oluştuğunu ve deprese yenidoğanda doğumdan sonra trakeal aspirasyon gereksinimi olduğunu göste­ril;. Yenidoğanın kalp ve solunumu ciddi derecede deprese iken, aspire edilmesi­ne karşın havayolundan mekonyum gel­meye devam ediyor olsa bile pozitif ba­sınçlı ventilasyona (PPV) başlamak ge­rekebilir.

Aspirasyon işlemleri ardısıra, yeni-doğan kurulanmalı ve ıslak-nemli bez­ler uzaklaştırılmalıdır.


Yenidoğanda ısıtma, pozisyon ve as-pirasyonun ardısıra uygulanan taktil uyarılar (ayak tabanına hafifçe vurul­ması, topuğa hafif fiske atılması, sırtı­nın veya karnının ovuşturulması) solu­numu uyarır. Normal yenidoğanlar do­ğumdan sonra ilk 30 sn içinde soluma­ya başlarlar, 90 sn'de devamlı ve düzen­li soluyabilir hale gelirler.

Pozisyon verme, aspirasyon, kurula­ma, ısıtma ve taktil stimülasyon verme girişimleri ile yenidoğanın durumu, 30 sn içinde stabilleştirildikten sonra, sıra­sıyla solunum, dolaşım ve renk hızla değerlendirilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder