15 Mayıs 2010 Cumartesi

Abd'nin Sağlık Tasarısı

ABD Başkanı Barack Obama'nın sağlık alanında reform öngören yasa tasarısına ilişkin Senato sürecinde ilk engel aşıldı. Sağlık planı 60 üyenin desteğiyle kabul edildi.
ABD'nin sağlık sisteminde 40 yılı aşkın süredeki en büyük değişikliği oluşturacak planın Senato'da görüşülmesini içeren önerge, 60 üyenin desteğiyle kabul edildi.



Önergenin kabulü için 60 oy gerekiyordu. 100 üyeli Senato'da konuya ilişkin oylamada, 58 Demokrat senatörün tamamı ve 2 bağımsız senatör lehte, 40 Cumhuriyetçi senatörün 39'u ise aleyhte oy kullandı. Cumhuriyetçi senatör George Voinovich ise oy kullanmadı.



Senato'da sağlık reformu planına dair görüşmeler 30 Kasımda başlayacak ve görüşmelerin en az 3 hafta sürmesi bekleniyor.



Konuya ilişkin açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, "bugünkü tarihi oylamanın kendilerini, sigorta şirketlerinin suistimalini sona erdirmeye ve sigortasızlara kaliteli sağlık sigortası tanınmasına bir adım daha yaklaştırdığını" ifade etti.



ABD Temsilciler Meclisi, sağlık reformuna ilişkin yasa tasarısını iki hafta önce onaylamıştı. Tasarının Senato'da da kabulü halinde, oluşturulacak olan "konferans komitesi", Kongre'nin her iki kanadının onayladığı versiyonları tek bir tasarı haline dönüştürecek ve ardından tasarıyla ilgili Temsilciler Meclisi ve Senato'da tekrar oylama yapılacak. Tasarı, tüm bu aşamalar tamamlandığı takdirde, en son Başkan Obama'nın imzasıyla hayata geçecek.



Obama'nın iç siyasetteki en büyük önceliklerinden birini oluşturan tarihi nitelikteki plan, ABD'deki sigortasız milyonlarca kişiye sigorta imkanı tanınmasını öngörüyor ve insanların önceki sağlık koşullarından dolayı sigortadan mahrum bırakılması gibi uygulamaları yasaklıyor.
Kaynak:
AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder