15 Mayıs 2010 Cumartesi

Agiz Sindirim ve Besin Yikimi

Besin Yıkımı ve Besin Emilimi

Ağızda Sindirim


Besin, ağızda dişlerle parçalanır (-mekanik sindirim) ve ağız daki çok sayıda bezin özellikle üç çift büyük tükrük bezinin (kulak tükrük bezi, çenealtı ve dil altı) salgıladığı günlük 1,5 ltyi bulan tükrükle karışır. Tükrük nötral olarak etki yapar ve mukus ile "PİTYALİN" enzimi ve tuz içerir. Bir kurabi­yenin çiğnenmesinde, elma çiğnendiği zaman salgılanan tükrükten 12 kat daha fazla tükrük üretilir. Tükrük burada sadece ağızdaki besini kaygan yapmaz, aynı zamanda içerdiği sindirim enzimi alfa amilaz ile nişastayı maltoz'a parçalar. Sindirim borusu kanalı ile parçalanan lokma, yutma olayından sonra mideye geçer. Besin mideye gi­derken sindirim kanalında saniyede 2-4 cm olmak üzere kasılma (=kontraksiyon) ha­reketleri ile ilerler. Bu nedenle kafaüstü ve yatarak da yemek yenebilir. Dil ağızdaki sindirime katılır ve besinlerin tadını belirleyen bölgelere sahiptir Yut­ma sırasında, burun-yutak bölgesi ve gırtlak (=nefes borusunun üst kısmı) kapanır. Solunum refleksle kesilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder