15 Mayıs 2010 Cumartesi

Aşk Bir Hastalık Mıdır ?

Melankolik insanlar neden kendilerini dünyaya kapatır, çekinik kişilikler olarak yalnızlıkları içinde yaşadıklarının psikolojisi ve bunu melankolik depresyona götüren süreçler ÜLKE TV’de ‘İyi Bak Kendine’ programında ele alınıyor.
Aşk bir melankoli mi, aşk hastalığı tedavi edilir mi, dünya neden bazı kişilere hep hüzün yanıyla göründüğünü Uğur Canbolat uzman konuklarıyla irdeleyecek.



Depresyon, madde bağımlılığı, şizofreni, stres, uyum bozuklukları, yetişkin hiperaktivite, manik depresfi bozukluk, şizofreni, paranoya, sosyal fobi, evlilik sorunları, panik atak, takıntılar, kişilik bozuklukları, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, beden imajı, mizah, moral motivasyon, kavga çıkaran kişilikler, mükemmeliyetçilik, narsisistik ruh hali, doğum sonrası depresyon, aldatma, kabuslar, gece terörü, ensest, huzursuz bacak sendromu, aile içi şiddet, boşanmalar, alışveriş dürtüsü, hırsızlık gibi modern dünyanın sorunlarının psikiyatri uzmanları ve uzman psikologlarla enine boyuna ele alınan ‘İyi Bak Kendine’ programında bu akşam çok ilginç bir konu gündeme alınıyor: Melankoli.



Melankoli halk arasında neden hüzün hali olarak algılanıyor? Psikiyatride melankoli nasıl tarifleniyor?- Melankoli ile depresif belirtiler ya da tepkilerin nasıl bir akrabalık bağı vardır? Yaşanan beklenmedik durumlar, ani şoklar kişiyi bu duruma sokar mı? Hiçbir sebep yok iken kişinin kendini elem keder halinde görmesi melankoli midir? Melankolikler için sürekli YAS hali yaşarlar? Sanata, ressamlığa, mimarlığa, teknik alandaki yaratıcı etkinliklere yönelme eğiliminde oldukları doğru mudur? Aşk bir melankoli midir? Depresif aşkın melankoli sınıfında değerlendirebilmesi mümkün müdür? Kendini küçük görme, suçlama gibi duygularla seyreden bu uyumsuzluk hali kişiyi nereye sürükler? “Biz adam olmayız”, “bu millet ayağa kalkmaz”, “çocuğum senden ne köy olur ne kasaba” türü cümleler melankoli içeriyor mu? Melankoliye yatkın kişilik tipleri hangileridir? Melankolinin devam etmesi halinde kişi alkol maddeye doğru gider mi? “Kaderim bu böyle yazılmış yazı” ya da “Kaderimse çekerim” sözlerini melankolik kişilikler mi söyler? Başaramama, iflas etme, bir ilişkiyi ya da evliliği yürütememe, sınavda istediği sonucu alamama gibi durumlar melankoliye zemin teşkil eder mi? Melankolik olmayı bir nevi protest davranış, her şeye her zevke ilgisizlik değer vermeme şeklindeki bir başkaldırı, bir isyan olarak ta değerlendirmek mümkün müdür? İntihar eğilimi söz konusu mudur? Melankolikler neden gün batımlarını çok severler? Melankolikler, toplumsallaşmaktan, bir yere bir kimseye bağlı olmaktan neden korkarlar? Zevk almaktan çok acı çekmeye yatkın olmalarının sebebi nedir? Ne zaman hastalık halini alır? Tedavisi nasıl yapılır?



Modern insanın problemlerine modern çözümler sunma iddiası ile Uğur Canbolat’ın sunumu ile ÜLKE TV’de ekrana gelen ‘İyi Bak Kendine’ bu akşam yanlış anlaşılan bir konuda paradigmaları değiştirecek. Günümüz insanının sorunlarına uzman yaklaşımlarla çözüm arayışları getiren yeni program; İYİ BAK KENDİNE Ayhan Pala’nın yönetmenliğinde Uğur Canbolat’ın sunumu ile ekrana geliyor ve popüler psikiyatri/psikoloji meraklılarının ve ruh sağlığı hastalıkları çekenlerin ısrarla seyrettiği bir program olmaya şimdiden aday görünüyor. Her akşam popüler psikiyatrinin ana başlıklarını oluşturan konulara yer verilen programda bu akşam Melankoli konuşuluyor. Uğur Canbolat’ın misafirleri Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi’nden Prof. Dr. Kemal Arıkan ve NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesinden Uzman Psikolog İhsan Öztekin. Tedavi edilmediğinde durum nereye kadar gider ve ne gibi yaşam zorluklarıyla karşılaşılır gibi hususların da ele alınacağı programda canlı bağlantılar ile seyirci soruları alınacak ve ‘iyibakkendine@ulketv.com.tr’ adresine gelen e posta sorular da stüdyo konuğu uzmanlar tarafından cevaplandırılacak.



Ekranların ‘Koruyucu Ruh Sağlığı’ programı olan İyi Bak Kendine bu akşam saat 23.30’dan sonra ÜLKE TV’de..
Kaynak:
Haber7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder