16 Mayıs 2010 Pazar

Bebeklerde Beslenmenin Onemi

Bebeklerde beslenmenin duygusal önemi

Sağlıklı beslenme, büyümenin temelidir. Beslenmenin fiziksel ge­lişim için gerekli gıdayı sağlayarak, rahatsız edici bir durum olan açlığı gidermesinin yanı sıra duygusal büyüme açısından da öne­mi büyüktür. Besleyen ve beslenenden oluşan sağlıklı bir beslen­me ilişkisinde bağışıklık sistemi güçlenir. Duygusal, bilişsel, sos­yal ve nörolojik gelişim için gerekli olan altyapı gelişir.

Yenidoğan bebeklerde beslenme

Beslenme; anne babalara bebekleri ile nitelikli zaman geçirmek için önemli fırsatlar sağlar. Bebeğinizi beslerken sevgi dolu bir ten temasıyla kuracağınız iletişim, varolan ilişkinizi geliştirme olana­ğını verir. Beslenme; annesi, babası ya da bir başkası tarafından 'doyurulan' bebek için bedenlerin ve ruhların buluşması amacıyla zamanın ve yerin güvence altına alınması demektir.

Beslenme; bebeğin inisiyatif kullanarak, zamanı değerlendirme sini sağlar. Bebeğin dikkatini yeni strateji ve duygu durumlarını yaratıcı bir şekilde keşfetmeye çeker. Sağlıklı bir beslenme ilişkisin­de annesi tarafından kucağa alınan bebek, beslenme sırasında aç­lık duygusunun neden olduğu rahatsız durumdan kurtularak, rahat bir konuma geçtiğinden, annesinin duygularını fark ederek, yeni duruma adapte olabilmeyi ve empati kurmayı öğrenmeye başlar.

Bebek, beslenme sırasında değişik duyguları tanıyıp organize eder. Düzenli beslenme zamanları, bebek için gün içinde belli bir zaman rutininin yerleşmesine olanak verir. Rutinin varlığı, bebe­ğin bir sonraki aktivite için ihtiyacı olan duygusal hazırlığı yapma­sını da sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder