15 Mayıs 2010 Cumartesi

Benzodiazepin Nedir

Benzodiazepin Nedir

Bir benzen halkası ve 7 üyeli diazepin halkasından oluşurlar. Şedatif, ank-siyolitik, amnezik, antikonvülzan ve kas gevşeticietkilere sahip oldukların­dan anestezi uygulamasında geniş kullanım alanına sahiptirler. Özellikle preoperatif medikasyon, intravenöz se-dasyon, anestezi ındüksiyonu ve idame­si ve epiîeptik aktivitenîn baskılanması amacıyla Kullanılırlar. Anestezi uygula­masında bu grupta yer alan midazolam en çok, diazepam ve lorazepam ise daha az kullanılmaktadır.

Bu üç benzodiazepinden lipit erirliği en fazla olan_midazolamdır. Etkisinin başlaması ve süresi, diğer ikisine göre daha hızlıdır. Diazepam ve lorazepamın uzun eliminasyon yarı ömrü aynı za­manda sedasyonun uzaması ve derlen­menin gecikmesi ile sonuçlanır. Mida­zolam, hem suda hem de yağda çözü­nür. Diğerleri gibi çözücü olarak propi-len glikole gerek göstermediğinden, iv ve im enjeksiyonları ağrı ve irritasyon yapmaz.

Benzodiazepinler SSS'nde özel re­septörlerine bağlanarak GABA'nın inhi-bitör etkisini arttırırlar. Büyük oranda plazma albüminine bağlanırlar (midazo­lam %98, diazepam %94). Karaciğer, böbrek hastalıkları ve beslenme bozuk­luğu, benzodiazepinlerin etkilerini artı­rırlar. Yağda erirlikleri yüksektir, ancak hiçbiri sodyum tiyopental kadar hızlı başlayan ve kısa süren etkiye sahip de­ğildir. Tekrarlayan dozları vücutta biri­kime ve etkilerinin uzamasına yol açar. Karaciğerde mikrozomal enzimlerce metabolize edilirler. Yıkım ürünleri başlıca idrarla atılır. Safra ile atılan dia­zepam in bir kısmı gastrointestinal ka­naldan absorbe olarak (enterohepatik resirkülasyon), özellikle yüksek doz uy­gulamalarından 4-6 saat sonra tekrar se-dasyona neden olabilir. Diazepam dışın­dakilerin farmakolojik olarak aktif me-tabolitleri yoktur. Diazepam ise desme-til diazepam ve oksazepama metabolize olur. Her ikisi de aktif ve yarı ömrü uzun metabolitlerdir.

Serebral oksijen tüketimini, kan akı­mını ve ICP'yi düşürürler. Epilepsi eşi­ğini yükseltirler. Grandmal nöbet kont­rolünde ve önlenmesinde etkilidirler. Analjezik etkileri yoktur. Sedatif doz­larda anterograd amnezi yaparlar. Spi-nal kord seviyesinde hafif kas gevşe­mesi sağlarlar.

Kardiyovasküler sistemdeki değişik­likleri minimaldir. Sistemik vazodila-tasyona ve kalp debisinde orta derecede azalmaya yol açarlar. Kalp atım hızı ge­nellikle etkilenmez. Büyük miktarda veya opioidle birlikte kullanıldıklarında hipovolemik veya kardiyak hastalarda, hemodinamik değişikliklerde artma gözlenir. Midazolamın kardiyovasküler etkileri diazepama göre daha tazladır.
Solunum depresyonu diğer ilaçlarla birlikte veya iv verilmedikçe önemsizdir. Apne, barb'itürat indüksiyonunda görülenden daha az görülmekle birlikte hastaların dikkatli takip edilmesi gerek­lidir.

Allerjik reaksiyonlar yok denebile­cek kadar nadirdir. Benzodiazepinler, volatil anesteziklerin MAC değerini ?%30 azaltırlar. Diazepam gebelikte konjenital anomali riski nedeni ile kul­lanılmamalıdır. Yine diazepeama tole­rans, fiziksel ve psişik bağımlılık geli­şir. Yoksunluk sendromu, alkol geri çe­kilme sendromuna benzer bir tablo ser­giler.

Premedikasyon için uygulama şekil­leri Bölüm 6'da ele alınmıştır. Sedasyon amacı ile midazolam 0.5-1.0 mg iv yol­la tekrarlanan dozlarda (0.15 mg/kg'a kadar) veya 0.07 mg/kg im yolla verilir. Çocuklarda rektal yolla da (0.5-1 mg/kg) uygulanabilmektedir. Diazepam ise 0.15 mg/kg iv olarak verilir. Aneste­zi indüksiyonunda midazolam 0.2-0.3 mg/kg, diazepam 0.3-0.6 mg/kg dozla­rında uygulanılır. Ayrıca diazepam lokal anesteziklere bağlı, alkol çekilme send-romunda ve status epileptikusta nöbeti durdurmak amacı ile 0.1 mg/kg iv kul­lanılır.

Flumazenil, kompetitif benzodiaze-pin reseptör antagonistidir. Benzodiaze­pinlerin uzamış etkisini ortadan kaldır­mak için 0.2-0,3 mg dozunda iv her da­kikada bir titre edilerek total doz 3 mg oluncaya kadar uyanması geciken olgu­larda uygulanabilir. Ancak flumazenilin etki süresi (~ 20 dk-lsaat) benzodiaze-pinlerden daha kısa olduğu için uyanma sonrası tekrar sedasyon görülebileceği unutulmamalıdır. Bu durumda doz tek­rarlanır veya sürekli infüzyon (0.5-1.0 ug/kg/dk) şeklinde uygulanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder