15 Mayıs 2010 Cumartesi

Cocuklarda Duzenli Yemek

Evde belirli bir yemek zamanının olması önemli midir?

Çocuk ileride kuracağı ilişkilerinin, yaşamının provasını önce evde yapar. Aile yaşamı ve anne babası ile arasındaki ilişkinin niteliği, gelecekte onun için hayatında belirleyici olacak olan referans nok­talarıdır.

Özellikle bizim kültürümüzde 'nimet' olarak ifade ettiğimiz be­sin kutsaldır. Sofraya oturmadan önce ya da sofra başında kimse­nin kırılmaması gibi yemek zamanlarında titiz bir şekilde üzerin­de durduğumuz geleneklerimiz vardır. Bayramlarda, özel günlerde insanlar kurulan büyük sofraların etrafında toplanırlar. Tatlı ko­nuşmanın koşulu tatlı yemekten geçer anlayışı ile yemeğin hazır­lık aşamasında geçen zaman sofra başında geçen zamandan çok daha fazladır. Yemeklerin en lezzetlileri, en çok emek isteyenleri sırf o sofra başındaki buluşmanın hatrına büyük emekler verilerek hazırlanır. "Nedir o sofraların büyüsü?" diye sorarsak akla tek bir yanıt gelir; o da paylaşmaktır. Paylaştıkça artan sadece ekmeğin bereketi değil, aradaki bağdır da aynı zamanda.

Evde belirli yemek zamanlarının olması önemlidir; çünkü he­men hemen her başlık altında da vurgulandığı gibi düzen çocukla­rın en çok ihtiyaç duydukları şeydir. Biz bir günü genel olarak sa­bah, öğle, akşam olarak böler; ana beslenme aralıklarımızı da buna göre ayarlarız. Beslenme zamanlarımız aynı zamanda günümü­zün düzenleyicileridir de. Aynı şey çocuk için de geçerli, hatta çok daha belirleyicidir. Zaman kavramı ile yeni yeni tanışan ve kendi­sini, aktivitelerini zamana uygun olarak yapması beklenen çocuk için uyku ve beslenme gibi temel aktivitelerinin belirli zamanlarda olması çok önemlidir. Belirli zamanların varlığı çocuğun hem ken­disini hem de duygularını bir sonraki etkinliğe uygun bir şekilde hazırlamasına yardım eder.

Anne babalar genellikle çocuklarının bir şeyi bırakarak başka bir şeye geçmekte zorlandıklarından şikâyet ederler. İşte belirli ye­mek zamanlarının varlığı, çocuğun uzun vadede kendisini prog­ramlamasını, hatta kendisinin uyarılmasına bile gerek kalmadan alıştığı etkinliğin beklentisi içine girmesini sağlar. Belirli yemek zamanlarının olması çocuğun gün içinde yaptığı diğer aktivitelere de kendisini daha kolay verebilip, konsantre olmasına da yardım eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder