15 Mayıs 2010 Cumartesi

Cocuklarda Yeme Bozukluklari

Anne ya da babada yeme bozukluğu olması çocukların beslenme alışkanlığı üzerinde etkili midir?

Muhakkak ki anne babaların nasıl beslendikleri, besinlerine daha çok sebzenin mi, hayvansal gıdaların mı, yoksa tahılların mı hâ­kim olduğu doğrudan çocuğun menusunu belirler.

Yeme Bozuklukları

Anne babanın kendi ailelerinden edindikleri sofra kültürleri ço­cuğun sofra kültürünü etkiler. Fakat yeme bozukluğu olan bir an­ne ya da babanın çocuğunda da yeme bozukluğu olup olmayacağı bir başka önemli sorudur. Bu konuyla ilgili olarak önemli araştır­malar yapılmıştır. Sözgelimi, 2003 yılında Birmingham Üniversitesi'nde yeme bozukluğa olan ebeveynlerin çocukları üzerinde yapı­lan araştırmanın sonucunda ebeveynlerinde yeme bozukluğu olan çocuklarda yeme bozukluğu görülmemiştir.

Yeme bozuklukları psikolojik kökenli bozukluklardır. Ruhsal bozuklukları olan anne babaların çocuklarının da ileride ruhsal bozukluklarının olması çok yüksek bir olasılıktır. 2002 yılında Londra'da Tavistock Klinik'te yapılan bir araştırmada yeme bo­zukluğu olan bir annenin çocuğu üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu araştırma sonucunda anne ya da babasında yeme bozukluğu olan çocukların ruhsal ve duygusal gelişimlerinin bu durumdan et­kilendiği saptanmıştır.

Çocuklarda Yeme Bozuklukları

Her iki araştırma sonucunda da açıkça görüldüğü gibi, yeme bozukluğu olan bir anne ya da babanın çocuğunda da yeme bo­zukluğu olacağı kesin bir araştırma bulgusu olmamakla birlikte ruhsal bozukluğu olan anne babaların çocuklarının ileride beslen­me ya da başka türden psikolojik sorunlara sahip olmaları riski ol­dukça yüksektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder