14 Mayıs 2010 Cuma

Dünyanın En Müslüman İsimleri Kimler ?

Amerika'daki Georgetown Üniversitesi ve Ürdün Stratejik Çalışma Merkezi "Dünyanın En Etkili 500 Müslüman'ı" listesini yayınladı. Listenin ilk 50'sinde 4 Türk bulunuyor. Listenin önemli isimleri şöyle:
Büşra Kaçar'ın haberi





'En Güçlü Müslümanlar' listesinde ilk 50 içerisinde Türkiye'den 4 isim bulunuyor. Georgetown Üniversitesi'nin; kişilerin dünya üzerindeki etkileri ve dünyada yaşanan gelişmelere katkılarını göz önüne alarak hazırladığı listede ilk sırayı Suudi Arabistan Kralı Abdullah alırken; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan listenin 5. sırasında. Türkiye'den dünyanın en etkili ilk 50 Müslüman'ı arasına giren diğer 3 isim de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fethullah Gülen Hocaefendi ve İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu. Sıralamada Gülen 13, Cumhurbaşkanı Gül 28, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ise 40. sırada yer alıyor.



Listenin birinci sırasında Suudi Arabistan Kralı Abdullah yer alırken, ikinciliği İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, üçüncülüğü ise Fas Kralı Muhammed aldı. Başbakan Erdoğan'ı 'dünyanın en yoğun nüfuslu ve ekonomik olarak en gelişmiş Müslüman ülkelerinden birinin başbakanı' olarak tanımlayan raporda, Erdoğan için AB değerlerine bağlı, komşularıyla 'sıfır sorun' prensibini benimsemiş deniliyor. Raporda, Gülen de 'düşünür, eğitimci ve Türkiye'nin en etkili düşünce adamlarından biri' olarak nitelendiriliyor.



"Dünyanın En Etkili 500 Müslü-man'ı" listesinde çeşitli alanlarda Türkiye'den 20 isim bulunuyor. Medya kategorisinde Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı yer alırken Dumanlı, etkili bir gazeteci ve entelektüel olarak tanımlanıyor. Öte yandan dünyanın en güçlü Müslümanları arasında Türkiye'den üç kadın bulunuyor. Bunlar; Cumhurbaşkanı'nın eşi Hayrünnisa Gül, Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği Başkanı Fatma Benli ve moda tasarımcısı Rabia Yalçın.



Listede yer alan diğer isimler ise şöyle: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Zaman Gazetesi yazarı Ali Bulaç, Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı İbrahim Kalın, Harun Yahya, Prof. Dr. Hayrettin Karaman, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan, İslam Bilim Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Fuat Sezgin, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Profesör Doktor Mehmet Görmez, IRCICA Başkanı Dr. Halit Eren, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı.

Kaynak:
Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder