15 Mayıs 2010 Cumartesi

Enfluran Nedir

Enfluran Nedir

Halojenize edilmiş eter yapısındadır, kimyasal olarak stabildir. SSS etkileri halotana benzer. Serebral kan akımı ve ICP'yi artırır. Yüksek konsantrasyonlar­da ve hipokapni varlığında epileptik ak­tiviteyi arttırmaktadır. Bu nedenle epi­lepsi anamnezi olan hastalarda kullanıl­mamalıdır.

Enfluran, halotan ile benzer olarak miyokardiyal kontraktiliteyi azaltırken; farklı olarak sistemik vasküler rezistan­sı düşürür ve kalp atım hızını arttırır. Böylece, ortalama kan basıncı düşer. Aritmi yapıcı etkisi yoktur.

Solunum sayısının artmasının yanı-sıra, tidal volüm ve dakika ventilasyonu azaldığı için PaC02 yükselir. Hiperkap-ni ve hipoksiye yanıt azalır. Mukosili­yer aktivite azalır ve bronkodilatasyon yapar.
İskelet kaslarını gevşetir. Malign hi-pertermiyi tetikleyebilir. Renal ve hepa-tik kan akımını azaltabilir. Karaciğer fonksiyonunu etkilemez. Uterus kasla­rında hafif gevşeme yapar. Göziçi ba­sıncını halotandan daha fazla düşür­mektedir.

%2-5 oranında metabolize olması sonucu nefrotoksik olan florür meta­boliti ortaya çıkar. Ancak florür düzeyi böbrek fonksiyon bozukluğu olan veya uzun süreli izoniyazid tedavisi alanlarda yükselir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder