15 Mayıs 2010 Cumartesi

Güneş Gözlüğü Alırken Aman Dikkat



Ozon tabakasındaki hasar ve küresel ısınmanın getirdiği sonuçlar güneş gözlüğü kullanımını hızlandırdı. Peki gözlük alırken en çok nelere dikkat etmeli, nelerden sakınmalıyız?

Göz, insanın en önemli organlarından biri. Dünyayı onunla görüp, onunla tanıyor, onunla algılıyoruz.

Gözlerimizi korumak için yapmamızı gerekenlerin çoğu zaman yeterince farkına varamıyoruz. Vücudumuzun penceresi konumundaki gözlerimizi korumak için hem göz sağlığı uzmanları, hem de gözlük satıcılarının uyarıları var.

GÖZLÜK ALIRKEN YAPMAMIZ VE
YAPMAMIZ GEREKENLER

Göz sağlığı uzmanlarının uyarılarının temel dayanak noktası, gözün korunmasına yönelik.

Bir kere alınması gereken gözlüklerin, gözlerinizi güneşin ultraviyole ışınlarından koruması gerekiyor. Güneşten dünyaya yansıyan ultraviyole ışınlar, yanıklara, değişik deri kanserlerine neden oluyor. Bu ışınlar gözlerde de kalıcı hasarlara yol açabiliyor.

Yeditepe Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Muhsin Altunsoy, ultraviyole ışınlarının korneada kurumaya bağlı enfeksiyonlara neden olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Uzun süreli ultraviyole ışınlara maruz kalma sonucunda gözün saydam tabakasında kalınlaşmalar olabilir. Bu oluşumlar gözün beyaz zarında sarımsı, kanlanmış nokta veya lekeler olarak izlenir. Birçok klinik gözleme göre, uzun süreli güneş ışınlarına maruz kalmanın katarakt oluşumuna etkisi olduğu dile getirilir.”

Yrd. Doç. Muhsin Altınsoy, alınacak güneş gözlüğünün mutlaka ultraviyole ışınlarını koruma faktörlü olması gerektiğinin altını çizdi. Özellikle açık ten ve açık göz rengi olanların daha dikkatli olması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Altınsoy şunları söyledi:

BU BİLGİLER KULAĞINIZDA KÜPE OLSUN

- Özellikle açık rengine sahip olanlar, gözlerini güneşten daha çok korumalı. Çünkü açık renk gözlüler, koyu renk gözlülere göre daha hassastır.

- Gözlük alımında en dikkat edilmesi gereken nokta, UV ışınlarını emiyor olması.

- Güneş gözlükleriyle güneşe doğrudan bakıldığında gözü koruduğu gibi bir iddia tamamen asılsızdır. Böyle bir hareket, görme noktasında geriye dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir.

- Gözünde optik sorunu olanlar, mutlaka numaralı güneş gözlüğü kullanmalı.

- Plastik camlı güneş gözlükleri, hem UV’yi geçirmez, hem de kırıldığında göze zarar varamdiği için tercih edilmeli.

- İşportadan gözlük alınmamalı, gözlük alırken kalitesine güvenilenler tercih edilmeli.

GÖZLÜK, AKSESUAR VE GÖZ SAĞLIĞI ARACI

OSSE gözlüklerinin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirel de gözlük alımında dikkat edilmesi gerekenlere vurgu yaptı. Bir İngiliz atasözünü hatırlatan Demirel, “Kimse ucuz alacak kadar zengin olmamalı” dedi. Gözü korumak için hassas davranılması gerektiğine vurgu yapan Ali Demirel, 5-10 liralık gözlüklerin renkli camdan öte bir koruculuğunun olmadığını söyledi. Demirel, gözlük seçiminde şu uyarıları yaptı.

”Bir kez alacağımız gözlük kullanma amacımıza uygun olmalı. Spor yaparken kullanacağımız güneş gözlüğü ile araba kullanırken ya da şehirde gezerken takacağımız gözlük farklılıklar gösterir. Güneş gözlüğü alırken sadece şıklığına ve modeline bakılmaz. Gözlük yüzünüzde rahat durmalı, yüzünüze oturmalı. Bu çok önemli.

Gözlük seçimi, yaşa, statüye ve yaşam felsefesine göre değişiyor. İnsanlar iki değişik nedenle gözlük alıyorlar. Bunlardan birisi insanlar rahat ettiği ürünü almak istiyorlar. Bir başka neden ise giyim tarzına göre bir gözlük sahibi olmak istiyorlar.

Türkiye’de satılan güneş gözlüklerinin yüzde 80’inin çerçevesi siyah renkte. Bu durum Batı’da ise yüzde 45 civarında. Oralarda her renk gözlük çerçevesi bulunuyor. Tüketici, kendilerinin dünyayı algılamalarını sağlayan gözlerine daha korumacı davranmalı.

Güneş gözlüğü, bir aksesuar olarak görüldüğü kadar göz sağlığı için gerekli bir araç olarak görülmeli.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder