16 Mayıs 2010 Pazar

Ketamin Nedir

Ketamin Nedir

Kimyasal yapı olarak fensiklidin tü­revidir ve iki izomerin rasemik karışı­mıdır. Tajamus ve limbik sistem arasın­daki fonksiyonel bağlantıyı ayırır. Kli­nik açıdan dissosiatif anestezi olarak adlandırılan katalepsi, hafif sedasyon, amnezi ve belirgin analjezi özelliklerini taşıyan tablonun gelişmesine yol açar.

Sodyum tiyopental ile karşılaştırıldı­ğında, lipit erirliği yüksek olmasına rağmen proteine bağlanma oranı düşük­tür. Etkisi hızlı başlar (30-60 sn) ve kısa sürer (15-20 dk). İntramüsküler enjeksiyon_sonrası isgetki 3,-5 dk.da başlar ve 15 dk'da maksimuma ulaşır. Tekrarla­yan dozları veyajnfüzyonu vücutta bi­rikmesine neden olur. Eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 3 saattir. Karaciğerde metabolize olur. Norketamin gibi bazı metabolitleri zayıf da olsa aktiftir. (Ketamina)

Serebral kan akımını, metabolizma hızını ve ICP'yi arttırır. Bu nedenle intrakraniyal yer kaplayan kitleli hastalar­da kullanımı önerilmemektedir.

Solunum hızını, tidal volüm ve hi-perkarbiye cevabı hafif derecede depre-se eder. Yutkunma gibi laringeal koru­yucu refleksler aktif kalır. Bronşları di-late eder, havayolu direncini azaltır. Bronşial astımlı hastalarda bu özellikle­ri nedeniyle kullanılır. Ancak sekresyon artışına yol açmaktadır. Premedikas-yonda antikolinerjik ilaç kullanımı bu etkiyi azaltacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder