15 Mayıs 2010 Cumartesi

Pediyatrik Temel Yasam Destegi

Pediyatrik Temel Yaşam Desteği

Pediyatrik Temel Yaşam Desteği, ileri yaşam desteği sağlanıncaya kadar yardımcı herhangi bir araç-gereç kul-lanmaksızın yapılması gereken CPR iş­lemini tanımlamaktadır.

Kurtarıcı ve Kazazedenin Güvenliğinin Sağlanması

Hastane dışı ortamda CPR uygulan­ması gerektiğinde, öncelikle kurtarıcı kendisinin ve kazazedenin güvenliğini sağlamak zorundadır. Eğer resüsitasyo-nun yangın veya elektrik kaçağına ya-kın bir yerde ya da suda uygulanması gerekiyor ise, kazazede güvenilir bir ye­re alınmalıdır. Travma olgularında gü venlik çok önemli olmadığı sürece, ka zazede bulunduğu yerden hareket etti rilmemelidir.

Bilinç Durumunun Saptanması

Çocuklarda bilinç durumu, erişkin lerde olduğu gibi değerlendirilmelidir İnfantların bilinci açık olsa bile sözlü iletişime giremeyecekleri, dolayısı ile bu yaş grubunda aktivite ve görünümle­rine bakılarak bilincin açık olup olma­dığının değerlendirilmesi gerektiği unu­tulmamalıdır.

Havayolu

1. Kazazedenin pozisyonu


Eğer çocuk yanıt vermiyorsa, vücut bir bütün olarak sırt üstü yatar pozisyo­na getirilmeli ve sert bir zemin üzerine yatırılmalıdır. Kazazede infant ise ve travma yok ise, kurtarıcının ön kolu üzerine yerleştirilebilir. Bu pozisyonda CPR'ın diğer basamakları uygulanırken telefona ulaşarak yardım çağırmak mümkün olabilir.

1-8 Yaş Çocuklarda Toraks Kompresyonu

1. Bir elin topuğu sternumun alt ya­rısı üzerine yerleştirilir.
2. Kompresyon derinliği toraks de­rinliğinin 1/3'ü olmalıdır (2-4 cm).
3. Kompresyon hızı dakikada 100 olmalıdır.
4. Tek veya iki kurtarıcı da olsa kompresyon: ventilasyon oranı 5:1 ola­rak uygulanmalıdır.

İnfant ve çocuklarda toraks komp-resyonları için geliştirilmiş bazı gereç­lerin kullanılması önerilmemektedir.

Havayolu Obstrüksiyonu

İnfantlarda ve yenidoğanlarda üst abdominal organların yaralanma riski yüksek olduğundan, yabancı cismin çı­karılmasında "Heimlich" manevrası uy­gulaması önerilmemektedir. 1-8 yaş arası çocuklarda ise bu yöntem kullanı­labilir. İnfantlarda yabancı ci­sim çıkarılıncaya kadar 5 kez sırta vur­ma ve 5 kez torakal bası ard arda uygu­lanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder