16 Mayıs 2010 Pazar

Sanal kolonoskopi

Sanal kolonoskopi

Sanal kolonoskopide kolon ve rektumun üç boyutlu görüntüleri­nin alınması için bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılır. Bu test giri­şimsel değildir. Görüntüler bedenin içinden değil dışından alınır.

Normal kolonoskopide olduğu gibi uygulamadan önce kolon ve rektumu tamamen temizlemeniz gerekir. Bu test bir hastanenin ya da tıp merkezinin radyoloji bölümünde uygulanır. Siz sırtüstü uzanırken ufak bir tüp rektumun içine sokulur. Daha iyi görüntü almak için ha­va pompalanarak kolon şişirilir. Üzerinde yattığınız masa bir tarayı­cının içinden geçer. Bu işlem bir kez de siz yüzüstü yatarken tekrar­lanır. Tüm işlem yaklaşık 10 dakika sürer ve sedatif gerekmez.

Riskleri ve dezavantajları

Sanal kolonoskopiyle bağlantılı bilinen bir risk yoktur. Bir dezavantajı, polip saptandığında alınması için en-doskopik bir işleme daha gerek duyulmasıdır, bu da toplam maliyeti artırır. Ayrıca sanal kolonoskopide yassı lezyonlar saptanmayabilir.

Tanı ve Tedavi için Yeni Görüntüleme Testleri

Beden içinin taranmasında ve normalden sapmalarla hastalıkların saptanmasında bilgisayarlı tomografi (BT), pozitron emisyon tomog­rafisi (PET), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve ultrasonog-rafi, hızla daha iyi ve daha duyarlı araçlar haline geliyor.

Bu görüntüleme teknikleri belirti göstermeyenlerin taramadan ge­çirilmesinde pek kullanılmamaktadır. Bu teknikler tipik olarak, kan­ser saptandıktan sonra ayrıntılı tanı konulması ve tedaviye karar ve­rilmesi için kullanılmaktadır.

Saklı kalmış hastalıkların taranması için bazı görüntüleme labora-tuvarlarının öne çıkardığı tam beden taramasına dikkat edin. Söz ko­nusu teknik (MRG değilse eğer) radyasyon almanıza neden olur ve kolorektal kanser taraması için uygun değildir. Ayrıca sigorta şirket­leri, bu amaçla yaptırılan tam beden taramasını karşılamayabilir.

Sanal Kolonoskopi Standart Kolonoskopiye Denk

Amerikan Radyoloji Görüntüleme Ağı Derneği (ACRIN) Ulusal BT Kolon Grafisi Deneyi'nin sonuçlarına göre, bilgisayarlı tomografik (BT) kolonoskopi olarak da bilinen sanal kolonoskopi standart kolonoskopiyle boy ölçüşebilir. Deneyden elde edilen bulgular sanal BT'nin kolon kanseri riski ortalama düzeyde olan 50 yaş ve üzerindekiler için önerilecek ilk kolorektal kanser tarama seçenekleri arasına eklenmesini destekliyor.

ABD çapında 15 eyaletten 2.600'ü aşkın hastanın kaydolduğu ACRIN deneyinde sanal BT bulgularıyla standart kolonoskopi bulguları karşılaştırıldı. Araştırmaya katılanlar en az 50 yaşındaydı ve muayene öncesindeki beş yıl boyunca kolonoskopi yaptırmamışlardı.

Araştırmacılar BT kolon grafisinin orta ve iri poliplerin saptanmasında son derece doğru sonuçlar verdiğini ortaya çıkardı: Çapı 1 cm ya da daha büyük poliplerin %90'ı saptandı. Ayrıca 0,5 cm'den küçük polipler bile BT kolonoskopiyle yüksek düzeyde bir doğruluk payıyla saptandı.

İşlemin girişimsel olmasından dolayı kolonoskopiyi hep ertelediyseniz artık güvenilir ve girişimsel olmayan bir seçeneğiniz var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder