15 Mayıs 2010 Cumartesi

Sedasyon ve Analjezi Nedir

Sedasyon ve Analjezi Nedir

Mekanik ventilasyon uygulanan has­talarda huzursuzluğu önlemek, uykuyu ve ventilatörle senkronize solumayı sağlamak için, hastaların sıklıkla seda-tize edilmeleri ve analjeziklerin kulla­nılması gerekmektedir. Ağrı ve huzur­suzluk, yoğun bakım hastalarının tedavi sürecinde mutlak engellenmesi gerekli olan bir durumdur. Yoğun bakımlarda hastaların sadece tedavilerini değil, onlar için olabilecek en konforlu bakımı sağlayabilmek, yoğun bakım çalışanları için en önemli yaklaşımlardan biridir. Hastaların çoğunun parenteral olarak aldıkları analjezik ajanların yeterliliği­nin kontrol edilmesi gerekir. Çünkü, bu­gün yoğun bakım hastalarında saptanan yetersiz analjezi oranının, bundan 30 yıl öncesine benzer olduğu görülmektedir. Özellikle uyanık olgularda hasta kont­rollü analjezi yöntemlerine başvurulabi­lir. Bu grup ilaçlar, damar yolu ya da epidural yolla verilebilirler. Non-steroid antienflamatuarlar da analjezi amacı ile kullanılmaktadır.

Hasta Kontrollü analjezi

Yoğun bakım olgularında anksiyete oranı oldukça yüksektir ve kontrol altına alınamadığı zaman patolojik boyut­lara tırmanabilir.

Yoğun bakımda Sedasyon, hastaların rahatlamasını ve kendini daha iyi hissetmesini sağla­yacak bir uygulamadır. Özellikle şuuru açık olan olguların yapay solunum ciha­zına uyum sağlamasında çok önemli bir yardımcıdır. Ayrıca sedasyon, kişinin yaşama geri döndüğü dönemde yoğun bakım ile ilgili kötü anılarını hatırlama­masında önemli rol oynar ki, bu da kali­teli bir yaşama dönüş için ruhsal yön­den önemli bir etkendir. Yoğun bakım­larda benzodiyazepinler, sedasyon için en uygun ajan­lar olarak kullanılmaktadırTFakat ne yazık ki, analjezide olduğu gibi anksi­yete ve sedasyonda objektif bir skorla-ma ölçümü yoktur, olanların da yeterli olmadığı gözlenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder