14 Mayıs 2010 Cuma

Sigara Yasağına Karşı Firmaların Cinliği

Türkiye,tam dumansız hava sahasında nefes almanın keyfini sürerken,işleri bozulan sigara firmaları çıkış yolu arıyor. Yaklaşan kış aylarında zararlarının iyice artacağından korkan firmalar,ilginç yöntemlere başvuruyor.
Çağlar Avcı'nın haberi



Bazı işletmeler sigara içilmesini sağlaması için 4 bin TL'lik hava temizleme cihazı alırken, bazıları da denetim sırasında açılıp kapanan mekanlar yapıyor.



Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bu tür yanlış uygulamalara karşı işyerlerini uyarıyor: Cezadan kaçamazsınız.



Yetkililer, havaların soğumasıyla birlikte sigara yasağını delme girişimlerinin arttığına dikkat çekiyor. Özellikle son dönemde firmaların işletmelere 4 bin TL havalandırma parası verdiklerini ve bedavaya açılır-kapanır seyyar mekanlar kurdurduğunu ifade ediyor.



Denetim sırasında havalandırma cihazıyla ortamdaki havanın temizlenmesi, kapanır durumdaki seyyar mekanların ise açılması planlanıyor.



Yetkililer ise bu tür uygulamalara kesinlikle izin verilmeyeceğinin altını çiziyor: "Ekip sayımızı artırdık. Her şeyi dikkatli takip edeceğiz. Yasağın küçük de olsa delinmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz."



Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), son 10 ayda sigara firmalarına reklam ve promosyon yasağını delmelerinden dolayı 2,5 milyon TL civarında ceza kesti.



Bu cezaların içinde sigaraları işletmelere ulaştıran ve markanın isminin bulunduğu logolu araçların kullanımı önemli yer tutuyor.



Bazı sigara firmaları yüklü miktardaki para cezalarının ardından araçlardaki kırmızı rengini süt beyaza çevirmeye ve sigara isimlerini sildirmeye başladı.



TAPDK, firmalar aracılığı ile büyük marketlerde kurulan sigara satış stantlarına da önemli cezalar keserek, halka açık yerlerde bu şekilde teşhirciliğin yapılmasını önlüyor.



Yetkililer şimdi de yaklaşan yılbaşı için harekete geçti. Market ve mağazalardaki yılbaşı sepetlerinin içine konulan ürünlerin yanına sigara paketlerinin konulması engellenecek.



Bu yolla sigaranın reklamının yapıldığını vurgulayan uzmanlar, sepetlerde sigara görmeleri halinde yüklü miktarlarda cezalar kesecekleri bilgisini verdi.



TAPDK, kanuna aykırı uygulamalardan vazgeçilmemesi halinde cezaların katlanacağı uyarısında da bulundu.

Kaynak:
Haber7.Com
Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder