15 Mayıs 2010 Cumartesi

TL Yerine YTL Yazana Büyük Ceza Geliyor

1 Ocak 2010'dan itibaren paralardaki YTL ibare tarihe karışıyor. Kanuna göre bu tarihten itibaren satış etiketindeki YTL'yi TL'ye çevirmeyenlere ceza kesilecek.
Kayseri Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren satış etiketlerindeki YTL ibarelerinden 'Y'nin atılmasını ve etiketlerin TL olarak düzenlenmesi uyarısında bulundu. Denetimlerde bu düzenlemeye dikkat etmeyenlere ise idari para cezası olarak 228 lira ödeyecekleri bildirildi.



Kayseri Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Kamil Akçadırcı, yaptığı yazılı açıklamada, satış etiketlerindeki YTL ibarelerinin 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren TL olarak düzeltilmesi uyarısında bulundu. Akçadırcı açıklamasında, 5083 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Para Birimi Hakkında Kanunun Hükümlerine göre 05.05.2007 tarih ve 26513 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta Yer Alan Yeni İbarelerinin Kaldırılmasına ve Uygulama Esaslarına İlişkin Karar" gereğince, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti Para Birimi olan Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta yer alan "Yeni" ibareleri kaldırılmış, para birimi olarak "Türk Lirası" ve "Kuruş" uygulanmaya başlandığını belirtti. 2009 yılında YTL' den TL 'ye geçişin sağlanması amacıyla, perakende olarak satışa arz edilen mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinde fiyatların, "Türk Lirası" veya kısaca "TL" ya da "Kuruş" veya kısaca" Kr" olarak gösterilmesine başlandığına dikkat çekti. Bununla birlikte, "Yeni Türk Lirası" veya kısaca "YTL" ya da "Yeni Kuruş" veya kısaca "YKr" olarak gösterilmesine de imkan tanındığını hatırlattı.



Kamil Akçadırcı, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren etiket tarife listelerinde fiyatların, "Türk Lirası" veya kısaca "TL" ya da "Kuruş" veya kısaca "Kr" olarak gösterilmesi yasal zorunluluk olduğu uyarısında bilindi. Akçadırcı, yazılı açıklamasında şu bilgilere yer verdi. "Ayrıca 2009 yılında azda olsa "YTL" ve "YKr" şeklinde gösterilen fiyat etiketlerindeki "Y" harfinin silinmesi suretiyle mevcut etiketlerin 2010 yılında da kullanılması mümkün olabilecektir. 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun fiyat etiketi başlıklı 12'nci maddesinin 5 inci fıkrası gereği İl Müdürlüğümüz ve Belediyeler bu madde hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin hükümleri ayrı ayrı yürütmekle görevli ve yetkilidirler. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren perakende olarak satışa arz edilen mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinde Türkiye Cumhuriyeti Para Birimi olan "Türk Lirası" veya kısaca "TL" ya da "Kuruş" veya kısaca "Kr" olarak gösterilmesi gerekmektedir."



Kamil Akçadırcı, il müdürlüğünün ve belediyelerce görevlendirilecek personel tarafından yapılan denetimlerde, perakende olarak satışa arz edilen mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinde fiyatlarını TL olarak göstermeyen ve 'Y' ibaresini atmayanlara idari para cezası uygulanacağını açıkladı. Yeni yılla birlikte uygulanacak para cezası ise 228 lira olduğu bildirildi.

Kaynak:
Haber7.Com
CİHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder