15 Mayıs 2010 Cumartesi

Dünyanın En Pahalı Bölgesi

Ünlü fiyat karşılaştırma firması PriceRunner tarafından yayınlanan bir rapor dünyanın en pahalı bölgesinin İskandinavya olduğunu ortaya koydu.
Otobüs biletinden, oyuncak fiyatlarına, Dan Brown'ın son kitabından Sony Playstation'a kadar dünyanın en popüler 26 tüketim maddesinin 33 farklı ülkedeki perakende fiyatları karşılaştırılarak hazırlanan listede; Norveç'in başkenti Oslo birinci, Danimarka'nın başkenti Kopenhag ikinci, İsveç'in başkenti Stockholm altıncı ve Finlandiya'nın başkenti Helsinki yedinci sırada yer alıyor.



Araştırmaya göre dünyanın en ucuz yeri Hindistan'nın Mumbai şehri. Fiyatların dünya ortalamasının yüzde 30 altında olduğu şehirde bir litre süt 0.65 £'dan, bir otobüs bileti 0.47 £'dan ve satılıyor. Ucuzluk sıralamasında Mumbai'yi Tayland'ın başkenti Bangkok ve Çin'in Shanghai şehirleri izliyor.



Gezegenin en pahalı şehri olan Oslo'da fiyatlar dünya ortalamasının yüzde 35 üzerinde seyrediyor. Şehirde bir litre sütün fiyatı 1.47 £ ve otobüs biletinin fiyatı 2.68 £.



Aşırı yüksek fiyatlar söz konusu olduğunda Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın da Oslo'dan aşağı kalır yanı yok. PriceRunner araştırmasında dünyanın en pahalı ikinci şehri olan Kopenhag'da fiyatlar dünya ortalamasının yaklaşık yüzde 17 üzerinde.



26 farklı tüketim maddesinin 3 farklı firmadan alınan fiyatlarının karşılaştırılmasıyla oluşturulan listede İsveç'in başkenti Stockholm altıncı sırada yer alıyor. Şehirde fiyat düzeyleri dünya ortalamasının yüzde 13.60 üzerinde seyrediyor.



Diğer bir İskandinav ülkesi olan Finlandiya'nın başkenti Helsinki listenin yedinci sırasında yer alıyor. Yaklaşık 600 bin kişinin yaşadığı şehirde fiyatlar dünya ortalamasının yüzde 13,10 üzerinde seyrediyor.



Dünyanın 33 farklı şehrindeki fiyat seviyelerinin karşılaştırıldığı listede İstanbul 18'inci sırada yer alıyor. İstanbul'da fiyatlar İskandinav başkentlerinin aksine dünya ortalamasının yüzde 1,10 altında seyrediyor.


Kaynak:
(CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder