15 Mayıs 2010 Cumartesi

Yeni Gribin Direnci Yüksek Mi ?

Norveç ile Fransa'da geçtiğimiz haftalarda görülen ve can kayıplarına yol açan "mutasyona uğramış A gribi virüsü", salgının dünya çapında yarattığı paniği de bir anda ikiye katladı. Ancak korkulduğu gibi değilmiş.
Mutasyonlu A gribi virüsü, ilk olarak 1918'de görülmüş. Uzmanlar 'Paniğe kapılmayın' diyor. Zira aşı hâlâ etkili ve insandan insana da geçmiyor



Mutasyonlu virüs, uzmanların da ilk gündem maddesi haline geldi. Yapılan araştırmalar, H1N1 virüsünün mutasyona uğramış türü olan D222G'nin, ilk olarak 1918'de tespit edildiğini ortaya koydu. Araştırmaya katılan Paris Pastör Enstitüsü Doktoru Prof. Sylvie van der Werf'in yaptığı açıklamaya göre, mutasyona uğrayan virüs üzerinde yapılan çalışmalar, bu virüsün ciğerlerin daha derin noktalarına inebildiği ve bu nedenle daha ölümcül olabildiği gösterdi. Elde edilen ilk veriler ise rahatlatıcı: Bu tip virüs çok nadir görülüyor ve aşının etkinliğine karşı da en azından şimdilik bir direnç göstermiyor. Bu virüsün insandan insana geçtiğine dair henüz ispat edilmiş bir çalışma da bulunmuyor. Prof. Sylvie van der Werf, temel hipotezin bu mutasyonun hastalarda geliştiği ihtimali üzerinde durduklarını vurguladı.



TÜRKİYE'DE CAN KAYBI

Öte yandan A gribi Türkiye'de can almaya devam ediyor. Çorum ve Tokat'ta dün iki kişi A gribi virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi. Tokat'ta 29 yaşındaki bir çocuk annesi Ö.K. (29), sevk edildiği Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde dün hayatını kaybetti. Çorum'da da A gribi tedavisi gören 53 yaşındaki D.B. isimli erkek hasta vefat etti. Çorum Valisi Mustafa Toprak, D.B.'nin 30 Kasım pazartesi günü A gribi belirtileriyle Çorum Devlet Hastanesi'ne başvurduğunu, alınan numunelerin Hıfzıssıhha'ya gönderildiğini ancak sonuçlar gelmeden hastanın vefat ettiğini bildirdi. Sonuçlar geldiğinde de D.B.'nin pandemik A (H1N1) virüsü taşıdığının anlaşıldı. Çorum'da A gribinden ölenlerin sayısı da bu olayla 2'ye yükseldi. Öte yandan, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin derlediği son rakamlara göre dünyada domuz gribinden öldüğü belirlenenlerin sayısı 8 bin 750'ye ulaştı.


Kaynak:
SABAH

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder