15 Mayıs 2010 Cumartesi

Kap Pili Tedavisi Nedir ?

Kalp Pili Tedavisi

"Kalbin yavaş atması" dediniz. Yavaş atmasını tedavi edebiliyor musunuz?
Özellikle ileri yaşlarda kalpteki uyarı ileti sisteminin es­kimesiyle, kalp atım sayısı çok düşebiliyor ve bu kişilerde bayılma olabiliyor. Bu durumlarda, uyarı oluşturan kalp pilleriyle tedavi yapılıyor. Pil, cilt altına yerleştiriliyor. Bu­radan çıkan tel, damar içinden kalbin içindeki boşluğa yerleştiriliyor ve adaleye uyarı götürüyor. İçinde pil olan bir jeneratör, "kalp pili" dediğimiz şey.


Kalp pillerinin çalışmasını ne sağlıyor?



içinde pil var, pilden aldığı enerjiyle çıkardığı uyarı, bir tel aracılığıyla damar içinden kalp adalesine ulaştırılıyor ve adalenin uyarılarak kasılması sağlanıyor. Uyarının çıkış sayısını isteğe göre ayarlamak mümkün. Bunların çoğu da gerektiğinde devreye giren tipten, kalp normal ritimle ça­lıştığı zaman devreye girmez, kalp atım sayısı düştüğü za­man hemen devreye girip tekrar normal atmasını sağlar kalbin. Bu jeneratörün pili, 8-10 yılda bitebilir. Ama bu birdenbire olmaz. Hasta belirli aralarla kontrole gelir, bu kontrollerde pilin zayıfladığı saptanır ve değiştirilir.



Bu pille yaşam, kişiler için çok zor olmasa gerek. Değil.

Yani normal hayatlarını...

Normal hayatlarını sürdürüyorlar.

Aktiviteler...



Hastaların çoğu yaşlı kişiler. Bazen gençlere de takılma­sı gerekebiliyor, ama çoğunluğu yaşlı kişiler. Zaten fiziksel kapasiteleri sınırlı. Normal havadarını rahatlıkla sürdürü­yorlar.



Kalp pili takılmış insanlar için riskli ortamlar söz ko­nusu mu? Trafolar, taban istasyonları gibi. Hayatımızın her anına giren cep telefonlarının yaydığı zararlı frekans­lar gibi...



Trafolardan, cep telefonlarından etkilenmezler, yalnız havaalanlarındaki metal detektörlerden etkilenebiliyorlar. Bir de cerrahi sırasında bazen kanamayı durdurmak için damarları dağlamakta kullanılan koterler var, bunlarla ba­zen etkileşim oluyor. Bunlara dikkat edilirse hiç önemli bir sorun olmuyor.



Kalp hastalıklarının tedavisinde elimizde birçok seçe­nek var. Sanırım önemli olan hastalara en konforlu çözü­mü sunmak. Kalp pili veya yakma tedavisi gibi. Çünkü çok fonksiyoneller...



Tabii. Damar sertliği uzun seneler içerisinde ortaya çı­kan bir hastalık. Ritim bozukluğunu düzeltirken, bir nok­tayı düzelterek tedavi ediyorsunuz, ama damar sertliğinde böyle bir şey söz konusu değil, çünkü bütün damarları tutmuş bir hastalık, bir sürü faktör bir araya gelerek has­talığı oluşturduğu için, onu hemen öyle tek bir hamleyle düzeltmek mümkün olmuyor ne yazık ki!



Gerek yakma yöntemi gerek pil tedavisi pahalı tedavi­ler mi?



Yakma o kadar pahalı değil, ama piller pahalı tedaviler. Özellikle çarpıntıyı tanıyan ve ona göre hemen elektrik ve­rerek çarpıntıyı düzelten piller gerçekten pahalı. Fiyatları 30-40 milyara kadar çıkıyor.



Pil tedavisi pahalı



Herkes de bu akıllı pillere sahip olamaz...



Sosyal güvenlik kurumları karşılıyor. Mesela hasta kalp krizi geçirmiş ve ciddi ritim bozuklukları var. Kalpteki en­farktüs sonrası hasar, ağır çarpıntı odaklarına sebep ol­muş. Bunlar ölümcül, ani ölümlere bunlar yol açıyor. Bu­nu saptadıktan sonra bu tür pilleri takarak, onların tekra­rını önleyebiliyorsunuz. İlaçlar çok başarılı olmuyor bu konuda. Ama tabii çok pahalı yöntemler olması önemli bir dezavantaj.



Sizin çalıştığınız İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Ens­titüsü, ülkemizdeki en önemli referans merkezlerinden bi­ri. Merkezinize ritm bozukluğu şikayetiyle gelen genç has­talarınız oluyor mu?



Elbette. Ritim bozukluğu, çarpıntıyla gelen genç hasta­ların çoğu, ikincil sebeplere bağlı olarak gelir. Kansızlık gi­bi, panik atak gibi, stres gibi özellikle psikolojik sebeplerle sık olarak çarpıntı olur. Ama az sayıdaki genç hastada da doğuştan kalp hastalıklarına, ileti sistemindeki kalıtsal ba­zı değişikliklere bağlı olarak ritim bozuklukları görülebilir. Kliniğimizde bunlar demin söylediğim yöntemlerle tedavi edilirler.



Bebeklerde ve çocuklardaki ritim bozukluğu tedavisi, yetişkinlerden farklı mı?



Çok farklı değil. Onlarda da ilaç ve pil tedavisi daha az olmakla beraber uygulanabiliyor.



Bu hastalığın tedavisinde cerrahi tedavi geçerli mi?



Ablasyon tedavisi ve uyarı vererek ritim bozukluğunu düzelten piller çıktıktan sonra ameliyatla tedavi pek uygu­lanmıyor. Çok eskiden bazı denemeler yapılmıştı bu konu­da, ileti yollarının ameliyatla tedavi edilmesi, kesilmesi gi­bi, ama şimdi uyguladığımız tedaviler ona göre çok daha iyi sonuçlar verdiği için ameliyat bu gibi hastalarda bir se­çenek değil.



En büyük gelişme sanırım bu alanda gerçekleşmiş...

Bence kardiyolojide son yıllardaki en önemli gelişme­lerden bir tanesi bu alanda oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder