15 Mayıs 2010 Cumartesi

El Agrilari ve El Bilek Agrisi

El Bileği ve El Ağrıları

Elde ağrı yapan hastalıklar dirsek ağrısı yapan hastalıklara benzerler.
1- Eldeki tendonların yangılanmaları,
2- Romatizmal hastalıklar
3- Kireçlenmeler
4- Travmalar
5- Doğuştan veya sonradan olma şekil bozuklukları
6- Sinir sıkışma rahatsızlıkları
7- Enfeksiyonlar ve tümörler
8- Damar hastalıkları


Bilekte Ağrı

Eldeki tendonlarda tendinit denilen yangılanmalara sık olma­makla birlikte rastlanır. Bazı romatizmal hastalıklar el bileği ve el eklemlerini etkilemektedirler. Özellikle romatoid artrit birinci ola­rak el ve el parmaklarını etkilemektedir.

Elde başparmakta kireçlenme görülebilir. Ayrıca ileri yaşlarda parmak eklemlerinde hafif şişliklerle karakterize kireçlenmeler görülebilir. Parmak eklemlerindeki kireçlenmelerin ağrıdan ziyade estetik açıdan kişiyi rahatsız etmesi söz konusudur.

El Parmak Ağrısı

Ele giden sinirler içinde en sık olarak sıkışan 1. ve 2. parma­ğa giden sinirin sıkışmasıdır. Bu sinir bilekte sıkışarak elde uyuş­ma, karıncalanma ve kuvvetsizlik gibi belirtilere yol açar.
El ve el bileği günlük hayatta sık sık darbelerle zedelenebilir. Darbeler elde değişik derecelerde rahatsızlık ve ağrıya yol açarlar.

Elde zaman zaman iltihaplanma ve tümör gelişmesi de görü­lebilir. Ayrıca el damarlarının ya sistemik bir hastalığa bağlı ola­rak ya da lokal olarak etkilenmesi sonucu damar hastalıklarına bağlı ağrılar görülebilir.

El ve bilek ağrılarıda tedavi, esas hastalığa yönelik olmalıdır. Elin tendinit ve kireçlenmelerinde ilaç ve fizik tedavi önerilir. Tü­mörler ameliyatla çıkarılır. Damar hastalıklarında da damar ge­nişletici ilaçlar tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder